12 najvećih srpskih izuma u borbi protiv koronavirusa

12 najvećih srpskih izuma u borbi protiv koronavirusa

Dok je većina građana brojala sate do kraja zabrane kretanje i iščekivala povratak životu, pojedini su se izumima upustili u borbu protiv korone.

 
 
 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели Ana Brnabić (@anabrnabic) дана

I definitivno, pokazalo se, imamo i talenta i kreativnosti, ali i humanosti jer svi proizvedeni aparati ili sredstva su već poklonjeni i ispobani po bolnicama ili drugim značajnim objektima.

Sledeći proizvodi proizvedeni su u našoj zemlji kako bi nam olakšali borbu protiv koronavirusa.

Maske sa filterima

Nova vrsta zaštitne maske sa izmenjivim HEPA filterom za višestruku i dugoročnu upotrebu. Od plastike koja se koristi u prehrambenoj industriji, a može se i prokuvati na 70 stepeni i tako koristiti i do tri meseca.

Filteri na masci se mogu menjati na sedam do deset dana. Određena količina već je donirana zdravstvenim ustanovama, a proizvedeno je ukupno 30.000 maski. To je ona pomalo čudna, ali efikasna zelena maska koja je proteklih dana svima privukla pažnju.

Tunel i kabina za dezinfekciju

Sistem aerosolne dezinfekcije. Reč je o dezinfekcionom tunelu od neruđajućeg čelika koji je opremljen mlaznicama koje raspršuju dezinfekcione kapljice. Prednost je u smanjenoj potrošnji vode i dezinfekcionih sredstava.

Tunel je opremljen i sistemom automatskog pokreta koji detektuju prisustvo osoba, aktiviraju mlaznice i automatski se isljučuju nakon završene dezinfekcije. Kapacitet dezinfekcije je 600 osoba na sat vremena. Ovakvih šest tunela će biti donirano.

Brza 3D štampa

Proizveden sistem za brzo 3D štampanje hitno potrebnih delova za mašine i medicinske uređaje.

Termalni pult za merenje temperature

Termalni pult za beskontaktno merenje temperature i ručnu dezinfekciju namenjen je fabrikama, kompanijama, javnim institucijama i objektima sa većim prometom posetilaca. Korisnik nema dodir sa uređajem, jer on sve radi automatski. Jedan od uređaja, za dezfinfekciju ruku, biće doniran Narodnom muzeju u Beogradu.

Foto: YouTube/printscreen

Domaći respirator

Uređaj za mehaničku ventilaciju pacijenata pozitivnim pritiskom – 5 protitipa uređaja koji su demonstirani u Institutu "Mihajlo Pupin".

Platforma za razmenu poruka

Rešenje HERMES-COVID obezbeđuje komunikaciju između glavnih činilaca u sistemu zdravstvene zaštite i zdravstvenih profesionalaca.

Ovim rešenjem obezbeđena je mogućnost Vladi Republike Srbije, Ministarstvu zdravlja, institutima za javno zdravlje da korišćenjem tog alata bezbedno, tehnološki napredno i u realnom vremenu proslede pravo na ekrane zdravstvenih radnika važne poruke i uputstva.

Službene informacije na ovaj način već dobijaju KCS i Klinika za infektivne i tropske bolesti, Institut "Torlak" i KBC "Dr Dragiša Mišović".

UV-C dezinfekcija

Paleta proizvoda za dezinfekciju prostorija i predmeta korišćenjem ultraljubičastog zračenja. Reč je o PowerTECH uređajima, koji mogu biti prilagođeni po dizajnu, dimenzijama i potrebama klijenata, koji bez kontakata korišćenjem ultraljubčastih talasa vrše dezinfekciju i sterilizaciju predmeta. U planu je donacija osam uređaja.

Novo dezinfekciono sredstvo

Natrijum hipohlorit je jedan od najvažnijih dezinficijenasa. Sredstvo AQUALOR H već se koristi za dezinfekciju podova i površina u svim kliničkim centrima u Srbiji, a donirano je Vojsci Republike Srbije, Gradu Beogradu, Crvenom krstu i drugima.

Do 27. aprila distribuirano više od 250.000 proizvedenih dezinfekcionih sredstava, a gotovo 60.000 litara donirano.

Foto: Shutterstock

Prenosivi ozonizator

Prenosivi ozonizator za brzu i bezbednu dezinfekciju objekata. Izrađeno je 20 uređaja i dezinfikovano besplatno više od 300 hiljada metara kvadratnih objekata poput Narodne skupštine, KBC "Dr Dragiša Mišović-Dedinje". Trenutni kapacitet pružanja usluge ozonizacije prostora iznosi od 15.000 metara kvadratnih dnevno.

Višekratna zaštitna odela

Proizvodnja višekratnih zaštitnih odela koja se mogu u potpunosti dezinfikovati. Odela su distribuirana laboratorijskom osoblju u "Vatreno oko" laboratoriju.

Novi skroz prirodan dezificijens

Preparat je biološki dezinficijens sa antiviralnim i antibakterijskim dejstvom. Ovaj preparat je potpuno prirodan i sadrži prirodne biosurfaktante dobijene mikrobiološkom fermentacijom probiotske bakterije. Planira se donacija zdrastvenim centrima, školama, vrtićima, javnim ustanovama u količini od 10 tona proizvoda.

Automatska kabina za dezinfekciju

Kabina za dezinfekciju koja je namenjena upotrebi na javnim mestima i lokacijama od interesa. Kabina uz pomoć specijalno dizajniranog softvera, potpuno i automatski dezinfikuje, odnosno dekontaminira celo telo korisnika za samo nekoliko sekundi.

Kako bi se smanjio rizik od zaraze, svi procesi u kabini su online kontrolisani, bez potrebe izlaska tehničke podrške na teren. Prva izrađena verzija kabine "Aditus gate" postavljena je u niškoj hali "Čair" za lakše obolele od Covid 19, a po zatvaranju ove privremene bolnice, premeštena je u Kliniku za infektivne bolesti u Nišu.