10 namirnica koje ne smete da držite u frižideru

10 namirnica koje ne smete da držite u frižideru

Postoje namirnice koje ne podnose dobro hladnoću. A koje su to namirnice koje ne smete da držite u frižideru, otkrićete u tekstu. Verovatno ćete se iznenaditi za neke… Nakon kupovine brzo stavite sve namirnice u frižider kako bi ostale sveže koliko je god to moguće?

Foto: Shutterstock

Da li ste znali da postoje stvari koje ne vole hladnoću pa se zapravo brže pokvare u frižideru? Otkrićemo vam o kojim je namirnicama reč.

Pekarski proizvodi

Svejedno da li su u plastičnoj vrećici ili ne: pecivo i hleb ne spadaju u frižider. Zbog vlage će brzo početi da dobijaju gljivice.

Foto: Shutterstock

Krompir

Većina nas zna da krompir voli hladno i tamno. Međutim, frižider nije mesto za njega – tamo nije dovoljno suvo i ne struji dovoljno vazduha. Posledica: krompir će brže truliti u frižideru. Inače, omiljeni partner krompira za spremanje su jabuke – ako ih zajedno spremite, sporije će truliti.

Paradajz

Paradajz ne voli hladnoću i tamu. Ako ih stavite u frižider – postaće brašnast, izgubiće aromu i brže će se kvariti. 

Konzerve

Otvorene konzerve nikada ne smete staviti u frižider. To može biti jako opasno (sadržaj konzervi reaguje u dodiru sa kiseonikom s hemijskim elementima iz konzerve koji su otrovni za organizam).

Foto: Shutterstock

Tropsko voće

Dakle, egzotično voće poput banana, ananasa, manga ili papaje nemojte stavljati u frižider. Ne vole hladnoću, brzo će dobiti po sebi smeđe mrlje pa će izgubiti aromu. To vredi i za citrusne plodove. 

Kafa

Nije nam poznato otkuda dolazi zabluda da će kafa duže trajati u frižideru. Međutim, činjenica je sledeća: to je pogrešno! Osim što će kafa u frižideru izgubiti aromu, preuzeće aromu drugih namirnica – sira, salame i sl.

Crni i beli luk

Baka nije bez razloga stavljala pletenicu belog luka negde u kuhinju. Name, u frižideru im je prehladno i previše vlažno pa brzo izgube hrskavu i sočnu konzistenciju pa se brže kvare. Još jedna ideja: stavite beli luk u stare najlonke i duže će trajati.

Foto: Shutterstock

Koštunjavo voće

Slično kao i kod paradajza, koštunjavo voće u frižideru gubi aromu i postaje brašnasto. Trešnje, šljive ili nektarine radije držite u posudi na kuhinjskoj radnoj površini. 

Krastavci

Svo voće i povrće koje sadrži puno vode ne treba po pravilu stavljati u frižider. Tamo će brže truliti. 

Začini

Ako neko pospremi svoje začine u frižider, brzo će da ih baci u kantu za smeće. Naime, kari, kurkuma i drugi začini brzo izgube aromu u frižideru pa više nisu dobri za korišćenje.

Ostavi komentar