Namirnice koje ne treba podgrevati

Namirnice koje ne treba podgrevati

Sveže kuvana hrana je nezamenljiva ali nažalost domaćice danas nisu u situaciji da za svoje ukućane svakoga dana pripreme nove, sveže obroke. Podgrevanje hrane je postalo nezaobilazno, a ukoliko se vodi računa o tome da hrana pre spremanja u frižider ne stoji na sobnoj temperaturi duže od dva sata i ako se čuva u odgovarajućim posudama i na gornjim policama frižidera, to i ne mora da bude problem.

Foto: Pexels

Međutim, to ne važi za nekoliko namirnica, koje nikako nije preporučljivo podgrevati. Ako ih ostavljate za naredne dane, bolje je pojesti ih hladne nego podgrejane.

Spanać

Foto: Pixabay

Ponovnim zagrevanjem se nitrati iz spanaća pretvaraju u nitrite koji na ljudski organizam mogu da deluju kancerogeno. Zato je savet da se spanać pojede odmah nakon pripremanja, dok je još topao. Nije dobro da se jede ni par sati posle pripremanja a naročito ne sutradan.

Krompir

Foto: Pixabay

Krompir podgrevanjem ne samo što gubi svoje hranljive sastojke, nego na neki način postaje i toksičan. Podgrevanje krompira u čorbama i drugim varivima lako je izbeći jer se on može i naknadno dodati u jelo i skuvati.

Pečurke

Foto: Shutterstock

Najproblematičnije je ipak podgrevanje pečuraka jer promenjeni sastav proteina, kao rezultat podgrevanja, može da izazove stomačne probleme. Pečurke preostale nakon obroka, sutradan je bolje pojesti hladne nego podgrejane.

Hladne možda nisu ukusne ali su svakako zdravije, a što se ukusa tiče on je kod podgrejanih pečuraka drugačiji u odnosu na sveže, tako da ni tople podgrejane više nisu ukusne.

Zatvoreno za komentare.