Naučnici dali objašnjenje - evo zašto muškarci teško slušaju šta žene pričaju

Naučnici dali objašnjenje – evo zašto muškarci teško slušaju šta žene pričaju

Razlog za to nisu uvek ni dosada, ni bezobraluk, niti nezainteresovanost. Zašto muškarci teško slušaju šta žene pričaju?

Foto: Shutterstock

Svaka žena poznaje barem jednog muškarca koji je loš u slušanju. I ne, razlog za to nisu uvek ni dosada, ni bezobraluk, niti nezainteresovanost.

Naučnici su se pozabavili ovom pojavom a rezultati su pokazali da se mnogi bore sa ovim problemom.

Zapravo, izgleda da muški mozak jednostavno drugačije čuje ženski glas. Zvuči neverovatno, ali izgleda da tako jeste. Štaviše, evo i nekih duhovitih činjenica o muškom mozgu i njihovoj sposobnosti slušanja sagovornica.

Zbog ženskog glasa muški mozak radi više

Studija je pokazala da muškarci različito reaguju na ženske glasove i tvrdi da im različiti delovi mozga slabije rade dok govore drugi muškarci.

Zapravo, aktivacija mozga je snažnija dok govore žene kako bi dešifrovali i razumeli šta žene govore. To znači da je muškarcima teže da shvate smisao i emocije o kojima žene govore.

Foto: Shutterstock

Ženski glasovi imaju manje autoriteta

Istraživanja su pokazala da je veličina glasnih žica i grla takođe vrlo važna, jer ljude s višim tonovima glasa smatraju manje ozbiljnima.

Takođe, studija je pokazala da više verujemo ljudima s dubokim glasovima i volimo da su na vodećim pozicijama. To je, ujedno, razlog zašto muškarci manje slušaju koleginice od kolega.

Ženski glas je kompleksniji

Ključna razlika između muškog i ženskog glasa leži u činjenici da žene koriste više zvukova dok govore i izgovaraju reči na melodičan način.

Ta dva faktora otežavaju muškom mozgu razumevanje onoga što žene govore jer moraju dosta toga da dešifruju.

Mit je da žene govore više

Stereotip je i mit da žene govore više od muškaraca. Sudeći prema istraživanjima, čini se da muškarci i žene izgovaraju istu količinu reči, a kontekst izgovorenog je podjednako važan.

U pojedinim situacijama muškarci čak govore više od žena, dok je u drugim situacijama obrnuto.

Zatvoreno za komentare.