Zašto devojke svuda idu u grupama

Zašto devojke svuda idu u grupama

Nauka je konačno objasnila zašto devojke uvek svuda idu zajedno. Izlaze u grupicama, u toalet idu u grupicama…

Novo naučno istraživanje bavilo se proučavanjem efekta "čirlidersica", a stručnjaci sa Flinders univerziteta u Adelejdu utvrdili su da žene koje su u društvu drugih žena postaju automatski privlačnije suprotnom polu.

Rezultati ove studije pokazali su da se taj efekat javlja bez obrzira na to koliko je stvarno atraktivna žena o kojoj je reč, niti ima veze gde konkretno stoji u grupici drugarica.

"Ako žena želi da bude privlačnija, dovoljno je da se pojavi na nekom mestu ili događaju u društvu prijateljica i to će se dogoditi", kaće Danijel Karager, koji je vodio ovo istraživanje.

U ovoj studiji učestvovalo je 130 ispitanika koji su zamoljeni da ocene fotografije žena koje su im pokazane na skali od 0% (potpuno neprivlačna) do 100% (vrlo privlačna).

Dobrovoljcima su prikazivane fotografije istih žena koje su prvo bile same, a zatim u društvu. "Lica su ocenjivana kao značajno privlačnija kada bi ispitanici gledali grupne fotografije, nego kada bi im se iste žene pokazane na slici na kojoj su same", kaže Karager.

Takođe, ispitivano je i da li pozicija, odnosno mesto u grupi nešto menja, ali se ispostavilo da to ni na koji način ne utiče na stepen privlačnosti žene o kojoj je reč.

Dr Kristofer Inglfild, estetski hirurg iz Londona kaže da ovo istraživanje samo "dodaje" pitanja na temu misterije ljudske privlačnosti. "Često želimo da se izdvojimo iz gomile, ali rezultati ovog istraživanja sugerišu da bi trebalo da budemo srećni kad smo okruženi grupom", kaže on.

"Ono što je interesantno u vezi sa ovim novim nalazima je da oni samo ističu činjenicu da je vrlo teško definisati mehanizme koji dovode do toga da nekoga smatramo privlačnim. U 15. veku, Leonardo da Vinči bio je jedan od prvih koji su to uočili kada je pisao o božanskim proporcijama i zlatnom preseku. U suštini, radi se o tome da se najprivlačniji ljudi na određeni način uklapaju u proporcije koje se ponavljaju u prirodi iznova i iznova", kaže dr Inglfild.

"Ako ste imali sreće da se uklapate u te proporcije, drugi će vas smatrati privlačnom osobom. Ali, ima i drugih studija koje su se bavile tim pitanjem, pokušavajući da nađu način da matematički utvrde da li je neko lep ili ne. Recimo, ima studija koje tvrde da bi idealne ženske usne bile kada bi donja usna za 47 odsto veća od gornje. I estetski hirurzi često imaju u vidu taj podatak kad se rade intervencije stavljanja filera u usne", priznaje dr Inglfild.

Vidite, izgleda da se devojke "kreću u grupicama" jer na intuitivnom nivou osećaju da su tako privlačnije muškarcima.

Zatvoreno za komentare.