Naučnici tvrde da su mačke dobre po zdravlje i rad našeg srca

Naučnici tvrde da su mačke dobre po zdravlje i rad našeg srca

Uveliko je poznato to da maženje mačaka može da smanji anksioznost, međutim postoje brojne pogodnosti zbog čega su mačke dobre po zdravlje nas i ukućana.

Foto:Shutterstock

Termin "ket lejdi" je postao sve popularniji zahvaljujući brojnim filmovima i serijama.

Mnogi ga koriste za opis određenih osoba, uglavnom žena, koje imaju jednu ili više mačaka, međutim ponekad se koristi i kao pejorativan opis za osobe koje boluju od raznih psihoza.

Ipak, istraživanje objavljeno u "Journal of Vascular and Interventional Neurology" otkrilo je kako su mačke, ne samo da dobre za ljudsko zdravlje, već i da osobe koje žive sa mačkama nemaju nikakve indikacije za razvoj psihoze.

Mnoga istraživanja su potvrdila da posedovanje mačke može da bude korisno za ljudsko zdravlje na brojne načine.

A ono što je interesantno je to da su naučnici primetili smanjen rizik od smrti zbog srčanog udara, ali i od svih ostalih kardiovaskularnih bolesti, uključujući i moždani udar.

"Posedovanje mačke kao kućnog ljubimca, može da predstavlja novu strategiju za smanjenje rizika od kardiovaskularnih bolesti kod osoba visokog rizika", prenosi Helt.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Taylor Swift (@taylorswift)

Dnevna doza maženja sa mačkama zaista može da olakša simptome anksioznosti.

Naime, psiholog Melani Grinberg je za NBC njuz objasnila da se za vreme koje osoba provodi sa mačkama u telu oslobađa oksitocin ili hormon ljubavi, zbog kojeg se oseća manja količina stresa, a osećanja bliskosti i nežnosti se produbljuju.

Zato, ne samo da su mačke, sada i dokazano dobre za ljudsko zdravlje, nego i sam pojam "ket lejdi" dobija jačinu.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Taylor Swift (@taylorswift)

Da ni poznati ne mogu da odole ovim krznenim stvorenjima svedoče i Tejlor Svift i Keti Peri, koje rado preko društvenih mreža dele fotografije i snimke svojih ljubimaca.

Zatvoreno za komentare.