Naučnici tvrde: Miris muškarca odlučuje koliko alkohola će žena popiti

Naučnici tvrde: Miris muškarca odlučuje koliko alkohola će žena popiti

Romantični sastanci i upoznavanja često donose nervozu, te je razumljivo zbog čega mnogi popiju nekoliko pića kada se nađu licem u lice sa nekom do tada nepoznatom osobom.

 Foto: Shutterstock

Ipak, da nisu za sve krivi "leptirići u stomaku" potvrđuje nova američka studija čiji rezultati pokazuju da miris muškarca ima uticaja na količinu pića koju će žena popiti u njegovom društvu.

Ova studija objavljena je u časopisu "Eksperimentalna i klinička psihofarmakologija", a na njoj su radili istraživači odeljenja za psihologiju Univerziteta u Južnoj Floridi, koji su u svrhe ispitivanja regrutovali 103 žene od 21 do 31 godine.

Damama je rečeno da učestvuju u jednom vidu potrošačkog istraživanja koje se odnosilo na kolonjsku vodu i alkoholno piće. Ono što je stvarno naučnicima tada bio cilj zapravo se ispostavilo potpuno obrnutim od onoga što su uspeli da dokažu. Oni su prvobitno hteli da otkriju mirise koje žene u takozvanoj plodnoj fazi menstrualnog ciklusa ispuštaju, a koji navode muškarce da piju više alkohola.

Učesnice u eksperimentu dobile su uzorke različitih mirisa na trakama koje su bile prožete vodom ili androstenonom - feromonom koji se nalazi u ljudskom znoju. Obema grupama žena rečeno je da mirišu kolonjsku vodu.

Potom im je ponuđeno da popiju dve čaše bezalkoholnog piva (iz sigurnosnih razloga im se nije nudilo da piju pivo sa alkoholom).

Tokom deset minuta koji su usledili, žene koje su mirisale tračice sa feromonima na sebi popile su 10 odsto više piva od kontrolne grupe koja je kao uzorak za mirisanje dobila traku poprskanu vodom.

Naučnici su stoga zaključili da muški mirisi mogu podstaći posezanje za alkoholom, jer kako tvrde, postoji određena povezanost kulturološke prirode koja spaja alkohol sa seksualnom odnosima.

Istraživanje je pokazalo da alkoholna pića potiskuju psihološke inhibicije, što može dovesti do povećane želje za seksom.

"Zbog ključne važnosti seksualnosti na fundamentalne evolucione i biološke sile, ovi rezultati ukazuju na njen potencijalno snažan uticaj na konzumiranje alkohola, što iziskuje dalje kontinuirano istraživanje na ovu temu", navodi se u zaključku studije.

Zatvoreno za komentare.