Nazivaju je božanskim voćem, ali proces njenog nastanka je zastrašujuć: Pogledajte šta krije svaka smokva!

Nazivaju je božanskim voćem, ali proces njenog nastanka je zastrašujuć: Pogledajte šta krije svaka smokva!

Iako smokvu često nazivaju caricom mediteranskog voća ili božanskim voćem, ona spada u kategoriju cveća, a način njenog stvaranja je istovremeno fascinantan i zastrašujuć.

Photo: Pixabay

Naučnici objašnjavaju da su smokve izokrenuti cvetovi, a smokvino drvo ne cveta kao jabuka ili breskva. Njeni cvetovi cvetaju unutar kruškolike kapsule, koja kasnije dozreva u voće koje jedemo.

Photo: Pixabay

Ali to nije jedino po čemu su smokve jedinstvene. Budući da cvetaju iznutra, potreban im je poseban proces oprašivanja jer taj posao ne mogu da obave pčele i vetar, već samo smokvine ose.

Smokva ne može da preživi bez tih osa koje šire njen genetski materijal, a ose ne mogu da žive bez smokvi jer tamo odlažu svoju larvu.

Photo: Pixabay

Ženka ose ulazi u mušku smokvu (usput rečeno, ne jedemo muške smokve). Krila ženke ose se slome dok ulazi u mali prolaz u smokvu, pa kad jednom uđu, ne mogu više da izađu.

Muške bebe osa se rađaju bez krila, jer je jedina njihova funkcija da oplode ženke, njihove sestre i prokopaju tunel iz smokve.

Photo: Pixabay

Ženke osa rade sve dalje, donoseći pelud. Nakon što osa umre u unutrašnjosti smokve, ona se razgrađuje, a koliko god to tužno zvučalo nužno je u procesu stvaranja ukusne smokve. Sa ovim bi mogli da imaju problem vegani koji bi nakon tog saznanja trebalo da razmisle hoće li je jesti.

Zatvoreno za komentare.