Ovo su neki od najbizarnijih zakona u državama sveta - neki se i dan-danas praktikuju!

Ovo su neki od najbizarnijih zakona u državama sveta – neki se i dan-danas praktikuju!

Tokom vekova, na snagu su stupali različiti zakoni kako bi se javnost zaštitila od nebezbednih delovanja pojedinaca. 

Foto: Shutterstock

Međutim, kako vreme odmiče i dolazi do promena u društvu, moralu i tehnologiji, neki od ovih zakona postaju zastareli.

Međutim, postoji jedna začkoljica, ako se zakon izričito ne ukine, on nastavlja da postoji – što znači da postoje neki zakoni koji su još uvek važeći, iako izgledaju potpuno bizarno po današnjim standardima.

Igre na sreću su dozvoljene, ali pod jednim uslovom

Ako je odlazak u bingo salu nešto što radite da se opustite i družite, možda biste želeli da razmislite još jednom pre nego što posetite neku u Severnoj Karolini. Ne samo da je nezakonito biti u alkoholisanom stanju dok igrate bingo u ovoj državi, već su igre zakonski ograničene na samo pet sati.

Pokaži nam svoj osmeh

Još u vreme Austrougarske, dekretirano je da svi u Milanu, u Italiji, imaju zakonsku obavezu da se smeju u svakom trenutku. Kako ovaj zakon nije ukinut, on je i danas na snazi.

Međutim, izuzeci navode da ne morate da se smejete ako idete na sahranu, radite u bolnici ili sedite pored kreveta bolesnog člana porodice.

 

Foto: Shutterstock

Zubi su diskreciono pravo muža

Ako žena u Vermontu želi da dobije lažne zube, prvo mora da dobije dozvolu svog muža. Pravilo je stupilo na snagu nakon slučaja Gilman protiv Andrusa 1856. godine, kada je muškarac sudu priložio račun za lažne zube koji je naručila njegova žena.

Dalje ruke s mog auta!

Ako ste od onih ljudi koji vole da se nađu i pomognu prijateljima, komšijama, možda biste želeli da se uzdržite od pranja komšijinog automobila u Los Anđelesu. Bizaran zakon kaže da je nezakonito to učiniti bez dozvole vašeg komšije.

Planirajte unapred

U francuskom gradu Sarpourenk, gradonačelnik je odredio da niko ne može da umre unutar grada osim ako prethodno nije kupio grobno mesto na lokalnom groblju. Kako je preneo Rojters 2008. godine, razlog za takvu odluku je to što je groblje bilo puno a nije odobreno sticanje privatnog zemljišta za proširenje groblja,

U uredbi objavljenoj u kancelarijama saveta navodi se da je svima koji nemaju grobnu parcelu „zabranjeno da umiru u parohiji“. U nastavku se dodaje da će "prestupnici biti strogo kažnjeni". Nije baš najjasnije koji oblik kazne su imali na umu…

voznja-automobil-pojasFoto: Shutterstock

Pazi šta pričaš!

Ako imate više od 16 godina i na nekom ste sportskom događaju u Masačusetsu, nemojte se previše opuštati. Prema članu 36A Opštih zakona, nezakonito je da svako stariji od 16 godina psuje učesnika ili zvaničnika na sportskom događaju. Dakle, držite se psovanja jedni drugih u gomili ili zamolite dete da vikne grubu reč umesto vas.

Progovori i dobićeš kaznu

U južnoj Australiji, prema Zakonu o prekršajima 7A, nezakonito je ometati venčanje ili sahranu. Dakle, ako imate prigovor na brak, bolje je da budete zaista sigurni u to jer kazna za prekid venčanja može biti novčana i ide do 10.000 dolara ili dve godine zatvora.

Foto: Shutterstock

Dobre vesti: sada možete da bacate snežne grudve u Koloradu

U Severansu, u Koloradu, donedavno je postojao zakon u kome je stajalo da je nelegalno bacati grudve. Međutim, nakon što je devetogodišnji Dane Best govorio ispred sednice gradskog odbora 2018. godine, taj deo zakona je poništen.

Navodi se da je dete reklo: „Samo želim da mogu da bacim grudvu snega, a da ne upadnem u nevolje.

Zatvoreno za komentare.