Pogledajte šta nikako ne smete da radite dok sedite za stolom. Ovo su 4 pravila bontona koja mnogi zaboravljaju!
Foto: Shutterstock
Bonton je veoma bitan, ukoliko želite da ostavite utisak vaspitane i pristojne ososbe. Bilo da sedite za stolom kod kuće ili u nekom finom restoranu, ova pravila bontona morate znati.
Sa sledećim pravilima ste verovatno upoznati, ali se mnogi neretko zaborave i naprave ove kardinalne greške. Sledeće sitnice mogu dovesti do toga da se predstavite drugima u pogrešnom svetlu. Obratite pažnju i poštujte bonton.
Mnogi prave ovu grešku kada drže čašu. Čaša za vino se ne drži za njen rub. To nije po bontonu, a i vino će vam se pre zagrejati. Kod čaša za crno vino uobičajeno je koristiti tri prsta i palac za podizanje čaše.
Nikako ne smete držati laktove na stolu dok jedete. Podlaktice treba da leže na ivici stola. Ovaj položaj će takođe doprineti vašem pravilnom držanju kičme. Vaša ramena će automatski biti ispravljena, pa ćete na taj način izgledati lepše.
Kada vas neko pita da mu dodate so ili biber, to uvek uradite tako što ćete mu dodati oba. Ovo je sitnica koja će pokazati drugoj strani da poštujete bonton. Još jedna stvar koju nikako ne smete raditi je začinjavanje hrane pre nego što je probate. To se tumači kao uvreda kuvara.
Ukoliko vam nešto nije na dohvat ruke, zamolite nekoga kome jeste, da vam doda. Bilo kakvo naginjanje, saginjanje nije prikladno, piše Novosti Magazin.