Njihove navike su čudne - da li bi trebalo da se zabrinete oko neobičnih navika vašeg deteta?

Njihove navike su čudne – da li bi trebalo da se zabrinete oko neobičnih navika vašeg deteta?

Deca oko druge godine počnu stabilnije da se kreću i da upoznaju svet oko sebe i stvaraju navike. Ako možemo da navedemo jednu osobinu koja je karakteristična za svako dete tog uzrasta, onda bismo definitivno rekli da je to radoznalost.

Foto: Shutterstock

U pitanju je zaista pozitivna osobina koju kod dece treba razvijati. Kada god dete pokaže interesovanje za neku pojavu, bilo bi dobro da mu objasnite o čemu se radi.

Međutim, ta radoznalost, naročito u ranom periodu, može da natera vaše dete da pokaže neke neuobičajene oblike ponašanja, koji vam na prvu loptu i u najmanju ruku, neće delovati kao normalne.

Kada ih roditelji uoče, sa pravom se zabrinu, a uzroci neobičnog ponašanja su različiti.

Skidanje odeće

Dok su sasvim mala, deca su sklona tome da se samostalno izuvaju i skidaju čarapice. Kada malo odrastu, događa se i da skinu svu odeću sa sebe dok ih ne gledate. Nema potrebe da se brinete. Dete je isuviše malo da bi samostalno shvatilo društvene norme i pravila ponašanja.

Iako vama možda i nije najugodnije kad se dogode ovakve situacije, nema potrebe da brinete preterano, jer se radi o prolaznoj fazi.

Izmišljeni i plišani prijatelji

Pojedina deca čak i do polaska u osnovnu školu, svuda nose sa sobom plišane igračke, ili pričaju sa svojim zamišljenim prijateljima. U pitanju je samo igra. Njihov svet mašte je u ovom periodu bezgraničan.

Kopanje nosa

Pored sveta oko sebe, deca upoznaju i sopstveno telo, a ova nelagodna navika, samo je jedan od koraka u tom procesu. Istina je da to i nije baš lepa navika, kao i da dete može da se povredi i prokrvari, pa bi bilo dobro da mu objasnite da to ne radi, naročito u javnosti.

Svašta stavljaju u usta

Deca će, takođe iz radoznalosti, stavljati u usta salvete, zemlju, pesak i slično. U pitanju je samo otkrivanje i proučavanje sveta oko sebe. Međutim, istina je da ovo može da bude i opasna stvar. Bilo bi dobro da držite podalje od deteta sve otrovne hemikalije i predmete koji mogu da izazovu gušenje.

Za početak, objasnite im da neke stvari nisu dobre za jelo i da mogu da im naškode. Ukoliko dete prečesto jede stvari koje nisu za jelo, posavetujte se sa pedijatrom.

Zatvoreno za komentare.