Nosile su ga moćne vladarke - evo koje je značenje imena Milica

Nosile su ga moćne vladarke – evo koje je značenje imena Milica

Od 1990. do 2000. godine Milica je bilo neprikosnoveno najpopularnije žensko ime u Srbiji, a tu titulu nosilo je i između 2003. i 2005. godine.

Foto: Shutterstock

Ime Milica je staro slavensko ime, i kao što i samo ime govori, značenje je - mila i draga.

Reč "mila" u ženskim imenima, ili "mio" u muškim često je u korenu starih srpskih i slovenskih imena: Milan, Milena, Milovan, Miodrag, Milovan...

Drugo tumačenje porekla ovog imena jeste da potiče od grčke reči "Mil-es" što znači "vojnik", ali je ono manje verovatno.

Popularnost ovog imena je daleko najveća među srpskim stanovništvom, a Milica je opevana i u narodnoj poeziji. Ipak, najveću popularnost ovo ime steklo je zbog kneginje Milice, žene Lazara Hrebeljanovića.

I druge moćne žene i vladarke nosile su sa ponosom ovo ime.

Milica Petrović Njegoš, kasnije Milica Nikolajevna bila je crnogorska princeza, ćerka crnogorskog kralja Nikole I Petrovića. Bila je vrlo uticajna na ruskom dvoru, postala je supruga kneza Petra Nikolajeviča, sa kojim je imala četvoro dece.

Milica Branković (oko 1448—1464), supruga Leonarda III Toka, poslednjeg srednjovekovnog epirskog vladara, pripadala je srpskoj srednjovekovnoj porodici Brankovića - bila je ćerka srpskog despota Lazara Brankovića i Jelene Paleolog.

Milica Stojadinović Srpkinja, poznata i kao Vrdnička vila, bila je jedna od najvećih pesnikinja 19. veka. Govorila je nekoliko jezika, svirala gitaru, čitala Getea, Šilera i Rusoa.

U vreme turskog bombardovanja 1862. iz Beograda je slala izveštaje "Peštanskom dnevniku" kao prva žena ratni dopisnik u Srba. Svojom lepotom i pameću očarala je vladiku i pesnika Petra II Petrovića Njegoša, koji je rekao: "Ja poeta, ona poeta, da nijesam kaluđer, eto kneginje Crnoj Gori!"

Milica Babić bila je žena koju je godinama voleo Ivo Andrić.

Od 1990. do 2000. godine Milica je bilo neprikosnoveno napopularnije žensko ime u Srbiji, a tu titulu nosilo je i između 2003. i 2005. godine. 

Zanimljivo je da je ovo ime popularno i u Hrvatskoj, gde se nalazi među prvih 100 ženskih imena! U Sloveniji se 2007. godine nalazilo na 154. mestu po popularnosti, piše 24sedam.

Ime je ostalo zapisano i u narodnoj poeziji srpskog naroda, te se Milica uzima kao oličenje fizičke i duhovne lepote. Lirska narodna pesma "Srpska đevojka" ili poznatija kao "U Milice duge trepavice" opevala je devojku neverovatne lepote ali i devojačke suzdržanosti tipične za stara vremena i vrednosti.

Pesmu je zapisao Vuk Karadžić, a o lepoti Milice pripoveda nam mladić koji zanesen njenom lepotom, suzdržanošću i ljupkošću. On duge tri godine pokušava da joj uhvati pogled i u njenim crnim očima vidi šta ona oseća prema njemu, ali Milica istrajno gleda preda se i "u zelenu travu".

I danas je ime Milica čest izbor roditelja, iako su ga potisnula neka nova, modernija imena. Milica je 2018. godine bilo na na 11. mestu liste od "top 100" ženskih imena, ali je generalno ime stalno dobro rangirano (iako je pretrpelo svojevrsni "pad pozicije", jer je 2017. godine bilo na 3. mestu).

Zatvoreno za komentare.