Džem je zabavan, iako ne tehnički ispravan naziv ove neobične "zimnice". Radi se o namazu od slanine i paradajza koji se maže na sve.
Foto: Shutterstock
Sastojci za 2 dl "džema":
- 225 g slanine ili pančete
- 350 g zrelog paradajza
- ½ žutog luka
- 25 g smeđeg šećera
- 1 kašika belog šećera
- ½ kašičice soli
- 1 kašika slatke dimljene mlevene paprike
- ½ kašičice mlevene gorušice
- ½ kašičice jabukovog sirćeta
- prstohvat mrvljenog čilija
Foto: Shutterstock
Za pripremu ovog džema odaberite jako zreo i sočan paradajz. Paradajz ne morate da ljuštite, ali svakako odstranite zelene, odnosno nezrele delove. Dimljenu mlevenu papriku i mlevenu gorušicu možete pronaći u prodavnicama sa začinima.
Priprema:
Slaninu isecite na tanje trake pa je pržite u tiganju dok ne psotane potpuno hrskava. S obzirom na veću količinu slanine koju treba prepržiti, napravite to u dva ili tri navrata, nemojte da pretrpavate tiganj.
Foto: Pixabay
Slaninu odložite sa strane na tanjir. Odvadite dve do tri kašike masti u kojoj se slanina pržila, pa očistite tiganj od ostatka masnoće i eventualnih mrvica i komadića slanine koji bi mogli da zagore.
Na zagrejanoj masnoći od slanine prepržite sitno seckani luk. Trake slanine izmrvite u komade pa vratite u tiganj. Dodajte seckani paradajz i sve ostale začine, pa poklopite.
Foto: Shutterstock
Kuvajte na jačoj vatri dok sos ne provri, a zatim smanjite vatru i kuvajte do 45 minuta. Povremeno promešajte i pazite da "džem" ne zagori.
Džem mora da postane gust i lepljiv.
Ostavite ga da se malo ohladi i možete ga konzumirati toplog i hladnog.
U dobro zatvorenoj teglici, džem možete čuvati u frižideru do dve nedelje.