Novi hit u svetu – „Džem“ od slanine! Da li biste probali ovaj namaz?

Novi hit u svetu – „Džem“ od slanine! Da li biste probali ovaj namaz?

Džem je zabavan, iako ne tehnički ispravan naziv ove neobične "zimnice". Radi se o namazu od slanine i paradajza koji se maže na sve.


Foto: Shutterstock



Sastojci za 2 dl "džema":


- 225 g slanine ili pančete


- 350 g zrelog paradajza



- ½ žutog luka


- 25 g smeđeg šećera


- 1 kašika belog šećera


-  ½ kašičice soli


- 1 kašika slatke dimljene mlevene paprike



- ½ kašičice mlevene gorušice


- ½ kašičice jabukovog sirćeta


- prstohvat mrvljenog čilija


Foto: Shutterstock


Za pripremu ovog džema odaberite jako zreo i sočan paradajz. Paradajz ne morate da ljuštite, ali svakako odstranite zelene, odnosno nezrele delove. Dimljenu mlevenu papriku i mlevenu gorušicu možete pronaći u prodavnicama sa začinima.


Priprema:


Slaninu isecite na tanje trake pa je pržite u tiganju dok ne psotane potpuno hrskava. S obzirom na veću količinu slanine koju treba prepržiti, napravite to u dva ili tri navrata, nemojte da pretrpavate tiganj.



Foto: Pixabay


Slaninu odložite sa strane na tanjir. Odvadite dve do tri kašike masti u kojoj se slanina pržila, pa očistite tiganj od ostatka masnoće i eventualnih mrvica i komadića slanine koji bi mogli da zagore.

 

Na zagrejanoj masnoći od slanine prepržite sitno seckani luk. Trake slanine izmrvite u komade pa vratite u tiganj. Dodajte seckani paradajz i sve ostale začine, pa poklopite.


 Foto: Shutterstock


Kuvajte na jačoj vatri dok sos ne provri, a zatim smanjite vatru i kuvajte do 45 minuta. Povremeno promešajte i pazite da "džem" ne zagori.


Džem mora da postane gust i lepljiv.


Ostavite ga da se malo ohladi i možete ga konzumirati toplog i hladnog.


U dobro zatvorenoj teglici, džem možete čuvati u frižideru do dve nedelje.

Затворено за коментаре.