Pitali smo milenijalce kakve ih ljubavne muke muče

Pitali smo milenijalce kakve ih ljubavne muke muče

Terapeut za veze Tara Grifit kaže da to što milenijalci imaju toliko izbora otežava pronalaženje partnera generaciji "predodređenoj da ima sve".

"Za razliku od prethodnih generacija, milenijalci su odrasli u svetu prepunom aplikacija za nalaženje partnera. Prošli su dani kada ste se jednostavno upoznavali i venčavali sa nekim iz svog komšiluka", kaže ona.

Grifit i još neki terapeuti za veze izdvojili su najčešće probleme na temu ljubavi i partnerstva koji tište mlade od 20 "i kusur" godina.

1. Ima li neko bolji za mene

Pripadnici mlađih generacija spadaju u žrtve "paralize donošenja odluka". Odrasli u doba informacija, kada im je potraga za "pravim" ili "pravom" dostupna na toliko načina, često su suočeni sa paradoksom izbora - osećajem ekstremne anksioznosti i strahom da će nešto propustiti tako što će izabrati pogrešnu odluku.

Terapeut za parove Liz Higins kaže da onima koje ovo brine najčešće savetuje da promene fokus.

"Savetujem im da se koncentrišu na to da oni budu pravi partner, odnosno da budu ona vrsta partnera kakvog bi i sami želeli, to je način da povrate kontrolu. To im najčešće pomogne da se izbore sa ovom vrstom anksioznosti".

2. Koja je poenta braka

"U dvadesetim godinama života, dosta mladih kao prioritet postavlja obrazovanje, karijeru, putovanje ili neko drugo životno iskustvo, pre nego život sa partnerom. Neki partnera nađu kasnije, kada su već u potpunosti formirali svoj identite, karijeru, sredili finansije… Takođe, novijim generacijama je vrlo prihvatljivo da imaju decu, a da nisu u braku. Zato mnogi od njih ne shvataju koja je poenta braka i to vide kao stvar koja bi potencijalno mogla da im zakomplikuje život. Neki od njih takođe devalviraju brak jer su i sami odgajani u razorenim porodicama", kaže terapeut Tara Grifin.

3. Šta ova poruka znači

Kao što ste mogli da primetite, slanje poruka je primarni način komunikacije među milenijalcima, zbog čega su često "izgubljeni u prevodu".

"Ton interpretacije i sama namera skrivena iza nekoliko reči je u najboljem slučaju frustirajuća, a u najgorem - katastrofalna. Mnogi moji klijenti sami sebe izluđuju pokušavajući da smisle savršen odgovor na poruku i na to troše mnogo vremena i energije. Neverbalna komunikacija, poput tona, izraza lica i govora tela su od ključne važnosti, pa bi novijim generacijama (i svim ljudima generalno) najbolje bilo da razgovaraju uživo", kaže Džes Hopkins.

4. Zašto nemam nikoga

Mnogi milenijalci su u situaciji da se njihovi prijatelji udaju, žene, postaju roditelji, a oni su još uvek sami. Zbog toga su često frustrirani i muči ih to što oni nemaju nikoga ili nisu spremni za to da se "skrase", priča iz iskustva sa svojim klijentima terapeut Rejčel Kejzez.

5. Ne želim da budem finansijski vezan/a sa partnerom

Finansije su jedan od većih problema sa kojima se mladi suočavaju jer žele da "istražuju" pre braka. Novac često može da znači i kontrolu, odnosno neravnomerno raspoređenu moć, što je svakako nepoželjno u vezi. Ljudi ne žele da ih neko kontroliše, da ih osuđuje ili da zavise od nekoga. Zato je važno da pre nego što se odluče na "veliki korak" o tome razgovaraju i utvrde da li je za njih najbolje da svako ima svoj novac, da sakupe i zajedno troše pare...

6. Spreman/na sam za sledeću životnu fazu, partner mora da odraste

"Videla sam toliko žena koje se žale da su spremne za ozbiljnu vezu, ali njihovi partneri i dalje žele da "vise" sa društvom i da igraju video igrice. One se pitaju da li će partner ikada odrasti i da li bi trebalo da ostanu sa svojim dečkom čekajući da odraste ili da nastave svoj život bez njega", kaže bračni i porodični terapeut Džojs Morli.

Izvor: Mondo