Običaj je da se na Badnje veče kućni pod pokriva slamom i da se i večera na podu, pokrivenim slamom. Prekrivanjem kuće slamom zapravo se dočarava pećina u kojoj je rođen Isus Hrist, što se i slavi na Božić.
Foto: Shutterstock
Sve ređe se večera stvarno služi na podu ali se pod ipak pokriva slamom, u selima obilnije, u gradovima uglavnom simbolično.
Pre večere se u kuću unosi badnjak. Unosi ga domaćin, izgovarajući pozdrav " Dobro veče i srećno vam Badnje veče!".
Ukućani domaćina zasipaju žitom, zatim on s badnjakom obilazi celu kuću, a u obilasku ga prate deca koja pijuču. Domaćin takođe u uglove sobe, u kojoj se služi večera, stavlja po jedan orah.
Foto: Shutterstock
Pali se sveća, kandilom se kadi kuća i počinje večera. Večera je bogata, ali posna. Jede se riba, prebranac, pite, suvo voće, obično orasi, šljive i grožđe. Oko stola se posipaju žito i suvo voće.
Foto: Shutterstock
Prvi za večeru seda domaćin, a zatim i ostali ukućani i svi zajedno otpevaju "Roždestvo". Za Badnje veče se jede posebna pogača koja se mesi bez kvasa.
Obavezno se pije i crno vino. Ono simboliše Isusovu krv.