Oboleli od raka u Republici Srpskoj dobijaće punu platu

Oboleli od raka u Republici Srpskoj dobijaće punu platu

Radnicima u Republici Srpskoj koji boluju od karcinoma, onima koji se brinu o oboleloj deci i ženama koje moraju da paze na trudnoću, uskoro bi za vreme bolovanja mogla da bude isplaćivana puna plata, a ne umanjena kao do sada.

Foto: Shutterstock

Ovaj predlog Vladi RS su uputili iz Konfederacije sindikata RS insistirajući na izmenama i dopunama Zakona o zdravstvenom osiguranju.

Vodeća bolest   

Sindikati se vode činjenicom da je iz dana u dan sve veći broj obolelih od karcinoma, a da u postojećim zakonima nije predviđena isplata pune plate u slučaju privremene nesposobnosti za rad, osim u slučaju profesionalnih bolesti ili povreda na radu.

I onkolozi u federaciji BiH slažu se s ovakvim predlogom.

Foto: Shutterstock

Profesor dr. Semir Bešlija ističe da je reč o pravom potezu, neophodnom onkološkim pacijentima.

- Maligna bolest vodeće je oboljenje veka. Broj obolelih u okvirima je u kojim su standardni, ali je reč o velikom broju. Smatram da ova ideja može pomoći onkološkim pacijentima da se osećaju i žive bolje – kazao je dr. Bešlija.

Pacijenti u Federaciji navode da bi im ovakva vrsta pomoći dobro došla te da isti zahtev treba uputiti i nadležnima. Inače, napominju da se i dalje bore s nedostatkom citostatika.

 Napraviti korake

- Već mesec i po nemamo neophodne lekove. Nadamo se da će neko imati sluha za naš problem i da ćemo terapije imati na vreme. Nama je svaka pomoć dobro došla, a posebno materijalna. Mnogi od nas napustili su poslove, jer nas je bolest vezala za krevet. Puna plata olakšala bi život ne samo nama nego i našim porodicama – kazala nam je Halima V.

Foto: Shutterstock

Da je nužno napraviti korake u poboljšanju života najteže obolelih, pokazuju podaci Zavoda za javno zdravstvo, u kojima se navodi da je u Federaciji BiH, prema poslednjim dostupnim podacima, u 2017. registrirano ukupno 15.517 onkoloških pacijenata.

Poražavajuća statistika  

Prema podacima, u 2017. godini je:

- 1.095 osoba umrlo od raka bronhija i pluća

- 322 osobe umrle od raka želuca

- 315 osoba umrlo od raka dojke

- 306 osoba umrlo od raka debelog creva

- 296 osoba umro od raka jetre

Zatvoreno za komentare.