Od koga bebe nauče više reči - majke ili oca?

Od koga bebe nauče više reči – majke ili oca?

Bebe uče jezik i zvukove i pre nego što se rode, zahvaljujući mamama koje razgovaraju s njima dok su još u stomaku.

Foto: Shutterstock

Međutim, novo istraživanje je utvrdilo da reči ipak uče od očeva.

Istraživanje sprovedeno na Univerzitetu u Kini, otkrilo je kako i otac i majka utiču na način na koji beba uči novi jezik, ali područja jezika koje uče razlikuju se kod svakog roditelja.

Prema istraživanjima, novorođenče može da prepozna glasove koje je slušalo tokom trećeg tromesečja i naravno, preferira mamin glas više nego glas nepoznatih ljudi.

Foto: Shutterstock

I dok mame i bebe od samog početka uspostavljaju čvrstu povezanost, tate takođe igraju važnu ulogu kada je u pitanju bebin razvoj govora.

Autorka istraživanja Mengan Zhang, otkrila je da bebe prilagođavaju izgovor i glas od mame, ali vokabular stiču od oca.

Istraživanje je pokazalo kako postoji snažna povezanost između očinskih gena i leksičkih karakteristika te između majčinskih gena i fonemskih karakteristika.

Foto: Shutterstock

I zato, drage tate - sva maženja i zagrljaji sa bebom odličan su početak. To je prirodan način da se povežete sa svojim detetom i podstičite učenje. I nemojte zaboraviti na veliku vrednost vremena za igru - pesme i rime posebno utiču na učenje.

Uspore jezik i pomažu deci da čuju reči, rime i ritam što jasnije te na taj način pomažu u usvajanju jezika.

Foto: Shutterstock

Ne smemo da zaboravimo da emocionalno uključene tate imaju srećniju decu, a širenje dečjeg vokabulara samo je jedna od doživotnih prednosti kojom tate doprinose detetovoj dobrobiti.