Od poboljšanja imuniteta do smanjenja stresa: Svi zdravstveni benefiti koje nose kućni ljubimci

Od poboljšanja imuniteta do smanjenja stresa: Svi zdravstveni benefiti koje nose kućni ljubimci

Držanje kućnih ljubimaca nije dobro samo za njih jer od ljudi dobiju hranu, dom i pažnju nego donosi mnogo dobrog i ljudima i to po njihovo zdravlje. Koristi za vlasnike su višestruke, od poboljšanja imuniteta do smanjenja stresa.

 Photo: pexels

Kućni ljubimci smanjuju stres i anksioznost. Lekari pacijentima neretko preporučuju da nabave kućnog ljubimca kako bi smanjili stres. Druženje sa ljubimcima utiče na pojačano lučenje hormona oksitocina koji utiče na smanjenje stresa, a istovremeno smanjuje lučenje kortizola, hormona koji izaziva stres.

Photo: pexels

Interakcija sa životinjama takođe ima veliki uticaj tokom razvoja deteta. Čak i tinejdžerima, koji pokazuju odbojnost prema svemu i svačemu, pomaže maženje mačaka. Psiholozi kažu da ih ti pokreti rukom umiruju. Još kada mačka od maženja zaprede, učinak je potpun. Kod odraslih, mačke pomažu u snižavanju krvnog pritiska.

Photo: unsplash

Mnogo puta je dokazano da kućni ljubimci mogu osetiti neke zdravstvene tegobe kod svog vlasnika, odnosno čulom mirisa otkriti neke sitne promene u ljudskom telu. Poznato je da psi i mačke osećaju probleme i upozoravaju svoje vlasnike promenom ponašanja, što može dovesti do ranijeg otkrivanja nekih bolesti.

Photo: shutterstock

Brojni terapijski postupci se rade sa životinjama koje pružaju udobnost i prijatno su društvo. Tako životinje često učestvuju u programima rehabilitacije, lečenja posttraumatskih poremećaja i slično. U smirivanju stresa naročito su korisni psi. Konji se koriste u terapiji poremećaja pokreta, govorno jezičkih poremećaja, najviše kod osoba sa teškoćama u učenju i smetnjama u mentalnom razvoju.

Photo: pixabay

Posebna, posredna korist od držanja kućnih ljubimaca sastoji se u tome što nam oni pomažu nam da budemo aktivni. Tako recimo vlasnici pasa moraju svoje ljubimce da izvedu napolje a uz njih i oni češće izađu napolje i prošetaju.

Photo: shutterstock

Zatvoreno za komentare.