Od 1. septembra škole dobijaju novo radno vreme

Od 1. septembra škole dobijaju novo radno vreme

Đake u 150 škola u Srbiji od 1. septembra čeka najveća promena ikada: oni će na časove ići u samo jednoj smeni i to od 12.30 do 16.30 sati. To za Telegraf.rs otkriva ministar prosvete Mladen Šarčević. Kako kaže, koncept celodnevne nastave postepeno će krenuti da se uvodi od sledeće školske godine.

Foto: Shutterstock

- Od 1. septembra u 150 škola iz 17 školskih uprava krenuće jednosmenski rad. Ove škole ispunjavaju određene uslove. To nije samo prostor, već imaju i redizajnirane đačke kuhinje, obezbeđene uslove za sport, osnovane đačke zadruge - navodi Šarčević.

Zbog promenjenog i kraćeg "radnog" vremena, đaci će u ovim školama takođe i učiti po drugačijim programima.

- Sada je u fazi kreiranje više modela programa, šta je u tom periodu važno da se radi, jer je to potpuno novo pedagoško vreme od 12.30 do 16.30 časova tokom svih pet dana. Namera nam je da tu budu zastupljeni i časovi učenja, informatike, sporta, stranih jezika, odnosno sve ono što će razne ustanove, u skladu sa svojim afinitetima da predlože. Biće više modela, ali određene stvari će biti obavezne - kaže ministar za Telegraf.rs.

Foto: Shutterstock

U ovom novom konceptu suština je interes učenika - da imaju novo vreme za učenje, izradu domaćih zadataka, preduzetništvo, zadruge, sport i ostale vannastavne aktivnosti.

- Dodatno imamo u vidu da je radno vreme roditelja u velikom broju od 9 do 17 časova, a nekada i duže. Zašto bi deca došla kući u 12.30 ili 13 časova i posle bila izložena ulici. Roditelj niti zna da li je dete učilo, da li je otišlo u loše društvo, da li se potuklo - obrazlaže ministar novi koncept nastave.

Zatvoreno za komentare.