Omiljeni proizvodi bivše Jugoslavije

Omiljeni proizvodi bivše Jugoslavije

U vreme kad su Gavrilović paštete bile statusni simbol, a “Levisice” privilegija odabranih, kad nam je bio dostupan jedan brend jednog proizvoda i kad se na došljake iz Austrije ili Nemačke gledalo kao na Deda Mrazove koji su se smilovali da mimo rasporeda posete naše domove, postojalo je nekoliko artikala koji će vam sigurno izmamiti osmeh na lica kad ih se prisetite.

Pogotovo ako ste u osamdesetim bili deca, ukusi koji su tad bili dostupni verovatno sad više ne bi odgovarali našim razmaženim nepcima, ali s obzirom na to da ih više nema, dozvoljeno nam je da ih se prisećamo kao nečeg najboljeg što smo ikad probali. 

Ali, ima tu i nešto za starije - posebna odeća i automobili bili su neizostavni deo oskudne, ali nama drage ponude. 

Pipi

Nijedna lista koja se tiče bivše države ne može proći proći bez Pipi i Ane Sasso. Ova oranžada sama po sebi možda nije bila tako zanimljiva kupcima, ali u kombinaciji s vrhunskom reklamom, u doba kad erotika još nije bila dostupna na svakom ćošku, ušla je u legendu i zauvek će ostati ono čega se sećamo. 

Pekabela i Ledolina

Najbolji i najraznovrsniji sladoledi, san svakog klinca koji je uspeo skupiti koji dinar za hladnu poslasticu posle škole, bili su oni Pekabelini, a deci su najzanimljiviji bili zbog raznih oblika i boja. Osim toga, sa setom ćete se verojatno prisetiti i legendarne Ledove Ledoline ili Bajke. 

Jugoplastika

"Marka za čitavu porodicu" nekada je nudila više od 3.200 raznih proizvoda. Od opreme za školu do raznih drugih predmeta; ovaj je brend mogao se naći u svakom domu.

Zagi i Vučko

Omiljene dečje plišane igračke nisu bile iz japanskih ili američkih crtaća, bile su to maskote velikih sportskih događaja, Univerzijade 1987. i Olimpijskih igara u Sarajevu 1984.

Muški mirisi

Njih je bilo nekoliko. Autohtoni proizvod bio je Vožd, "pravi jugoslovenski miris", a njemu su konkurenciju pravili Ralon, Pino Silvestre, Hardy... Poslednji je imao i jednu od najomiljenijih reklama na televiziji koja je svojom snenošću sasvim ocrtavala duh vremena. 

“Stojadin” i Yugo

Fijatova Zastava 101 ili popularni "Stojadin" i kragujevački Yugo bili su omiljena prevozna sredstva u preratnoj Jugoslaviji. Prisetite se i jedne od najzabavnijih auto-reklama. 

Yassa

Yassa i njihova ponuda iz '70-ih i '80-ih i dan danas ima legendarni status. Jugoslovenski Asortiman Sportskih Artikala mogao se naći u ormaru svakog ko je poželeo da u isto vreme izgleda i sportski i moderno.

Bronhi

Naravno svi se sećamo i reklame za Bronhi, čiji su slogan "Lakše se diše" deca ponavljala svaki put kada bi ih neko ponudio ovom poslasticom. 

Koje proizvode ste vi najviše voleli? 

Zatvoreno za komentare.