Predstavljamo vam 7 namirnica koje ni po koju cenu ne biste smeli da podgrevate. Evo koja hrana je u pitanju.
Foto: Shutterstock
Vrlo često se desi da vam ostane malo jučerašnjeg ručka ili večere. Možda se neko nije pojavio na večeri ili ste precenili svoj apetit? Roditelji su nas oduvek učili da nikad ne bacamo hranu, a ponekad želimo da nam malo ukusnog obroka ostane i za sutra.
Ipak, treba da znate da ne smete sve namirnice čuvati u frižideru i podgrevati u mikrotalasnoj ili na ringli šporeta, jer mogu postati toksične. Predstavljamo vam 7 namirnica koje ni po koju cenu ne biste smeli da podgrevate.
Tako je, podgrejani pirinač vas lako može otrovati. Ako ga čuvate na sobnoj temperaturi, u njemu se vrlo brzo razvijaju otrovne bakterije. Da biste izbegli povraćanje ili dijareju, skuvani pirinač čuvajte u frižideru u zatvorenoj posudu. Ovakav, bezbedan je za upotrebu ako ga odmah podgrejete i pojedete.
Ako kuvani krompir čuvate na sobnoj temperaturi, vrlo brzo se mogu razviti bakterije koje izazivaju trovanje hranom. Najbolje bi bilo da već pripremljeni krompir čuvate u frižideru. Kada budete želeli da ga pojedete, možete ga podgrejati u mikrotalasnoj ili na ringli.
Foto: Shutterstock
Ove namirnice vrlo često možete naći u supama i čorbama. Ipak, ako ih podgevate, mogu ispustiti određene toksine. Razlog za brigu su nitrati koji se u ovim namirnicama nalaze. Naročito je opasno ako ih podgrejete više puta, tako da bi najbolje bilo da zagrejete samo onu količinu koju ćete sigurno pojesti.
Bilo da su kuvana, pržena ili pečena, jaja nikako ne biste smeli da podgrevate. Kako su bogata proteinima, podgrevanje može izmeniti njihovu strukturu i izazavati ozbiljne probleme sa digestivnim traktom.
Baš kao i jaja, i piletina je vrlo bogata proteinima. Ako je podgrevate, može se desiti da dobijete bolove u stomaku, dijareju ili izazovete povraćanje.
Ako zaista želite da pojedete ostatke, postarajte se da je dobro prokuvate, odnosno, da je grjete dovoljno dugo da i unutrašnjost bude topla. Ipak, možda bi bilo bezbednije da je pojedete hladnu u salati ili sendviču.
Foto: Shutterstock
Mnoga ulja oksidiraju vrlo brzo, kao što su ulje od lješnika, oraha, ulje od koštica grožđa i avokada. Ako ih iskoristite ponovo za kuvanje ili pržanje, stvoriće se opasne trans masnoće. Tačnije, najbolje bi bilo da bilo koju vrstu masnoće ne koristite više puta, već da je bacite odmah nakon upotrebe.
Poteini u pečurkama menjaju svoju strukturu kada se ponovo zagrevaju i mogu postati vrlo opasne. Takođe, nije preporučljivo ni čuvanje pečuraka na sobnoj temperaturi, jer mogu ispustiti toksine ukoliko ih ne čuvate na suvom i hladnom mestu, kako je preporučeno.
Najbolje bi bilo da pečurke konzumirate odmah po pripremi i da ih ne čuvate duže od jednog dana u frižideru.