Budite se usred noći i proveravate notifikacije na telefonu? Posle ovoga ćete prestati sa tom navikom!

Budite se usred noći i proveravate notifikacije na telefonu? Posle ovoga ćete prestati sa tom navikom!

Ukoliko spadate u onu sve mnogobrojniju grupu koja ima naviku da spava s mobilnim telefonom u krevetu i da tokom noći proverava notifikacije, onda biste mogli i da se zabrinete i razmislite o napuštanju ove navike. Jer, po svemu sudeći ona je prilično štetna i to za oči.

Photo: pexels

Naime, Univerzitet Toledo u Sjedinjenim Američkim Državama je sproveo istraživanje koje je pokazalo štetnost korištenja smartfona tokom noći. Plava svetlost koju emituje ovaj digitalni uređaj oštećuje retinu oka, odnosno mrežnjaču, što može da ubrza gubitak vida i dovede do slepila. Objašnjavajući o čemu se radi, istraživači kažu, da se ovo događa jer plava svetlost pretvara vitalne molekule u retini u ubice ćelija.

"Nije tajna da plava svetlost šteti našem vidu tako što oštećuje retinu. Naši eksperimenti su objasnili kako se to događa, a mi se nadamo da će dovesti do terapija koje će usporiti makularnu degeneraciju. To će možda da bude i nova vrsta kapi", izjavio je profesor Ajit Karunarate.

Photo: pexels

Makularna degeneracija je jedan od vodećih uzročnika slepila u Sjedinjenim Ameičkim Državama, a uzrokuje je propadanje ćelija fotoreceptora. Te ćelije su osetljive na svetlost te su im potrebni posebni molekuli, odnosno molekuli retinala, kako bi obavljale svoju funkciju, a osoba mogla da vidi.

Photo: pexels

"Ako retinal izložite plavoj svetlosti, onda on ubija ćelije fotoreceptora koje se ne regenerišu u oku. Kada jednom odumru, zauvek su mrtve", dodao je član istraživačkog tima Kasun Ratnajk.

Zatvoreno za komentare.