Optička iluzija sa bojama - koliko boja vidite na slici?

Optička iluzija sa bojama – koliko boja vidite na slici?

Broj boja koji vidite najviše zavisi od ekrana uređaja s kog gledate sliku; bilo da je reč o smartfonu, prenosnom ili desktop računaru, pa najviše zavisi od svetla i modu ekrana, kao i osvetljenju u prostoriji. Ova optička iluzija sa bojama izazvala je raspravu na internetu.

Kad je korisnik @YOONlKITTY na Tviteru podelio sliku s više nijansi ljubičaste boje i pitao druge koliko boja na njoj vide, sigurno nije pomislio da će pokrenuti viralnu lavinu s hiljadama i hiljadama komentara, prenosi Citymagzine.

U pitanju je takozvana ‘Mach Bands iluziji’ optička iluzija sa bojama nazvana po fizičaru koji je primetio da mozak zbunjuje naglašeni kontrast na mestu prelaza boje u drugu nijansu – pa na skali boja neko vidi njih 20, a drugi samo tri.

Osim toga, mrežnjača oka svakome drugačije ‘snimi’ sliku, a na broj boja koji vidimo bitno utiču i spoljni uticaji poput npr. preloma svetla na ekranu uređaja koji koristimo.

“Ja ih vidim 11”, rekao je jedan korisnik i dodao kako ‘uspeh’ u rešavanju ovog zadatka zavisi i od toga kakav nam je vid, pa će starije osobe verovatno videti manje boja bez obzira na grafiku monitora.

Na njega se nadovezao i jedan 76-godišnjak koji je komentarisao da ‘uprkos godinama vidi 13 boja’, dok neki puno mlađi vide tri ili četiri, a muškarci su u svojim komentarima generalno navodili manji broj boja nego žene.

“Dokazano je da muškarci slabije vide razlike u nijansama boja”, komentarisao je jedan korisnik i dodao da ‘oni češće pate od daltonizma (poremećaja prepoznavanja boja), ali da su zato bolji u uočavanju detalja u pokretnim slikama, što je našim daljim muškim precima bila velika prednost u lovu, prenosi Metro.uk.

Zatvoreno za komentare.