Osim dece i starih, evo ko još mora da se posebno čuva na snegu

Osim dece i starih, evo ko još mora da se posebno čuva na snegu

Sa snegom, naročito kada se pojavi i poledica, povećani su rizici od lomova zglobova. Posebno su na udaru zglobovi ruku i nogu, pa se svima savetuje pojačan oprez pri hodanju po snegu. Obično se, poseban oprez savetuje deci i starijima.

Foto: Shutterstock

Deci jer su nestašna i živahna, čime se više izlažu opasnosti od padova i nezgoda u vidu preloma i uganuća, a starijima jer se i inače zbog degenerativnih promena na kostima otežano kreću.

Takođe, kosti su im krtije i poroznije i kao takve sklonije prelomima. Kada se tome doda i činjenica da starije kosti teže zarastaju, postaje jasnije zašto stariji treba da paze kako gaze.

Zanimljivo je da osim ove dve velike grupacije postoji još jedna, znatno manja, koja bi takođe trebalo da bude posebno oprezna na snegu i poledici. Reč je o ljudima sa statičkom deformacijom, poznatom kao ravna stopala.

 Foto: Shutterstock

Kod njih je stepen rizika od povreda na snegu povećan iz sasvim jednostavnog razloga. Naime, oni nemaju dovoljno dobar osećaj za podlogu, naročito kada se kreću brzo. Zbog toga se, pokazuje iskustvo lekara, kod njih češće beleže povrede kostiju stopala, kao i skočnog zgloba, zatim uganuća, pa i prelomi, kako delimični tako i potpuni.

Ovo naročito važi u zimskom periodu. Svaki poremećaj statike za posledicu ima smanjenu stabilnost a ona je naročito izražena kada se promeni uobičajena podloga, kao što je zimi slučaj. Kako sa poledicom tako i samim snegom, kao mekanom i nestabilnom površinom.

Zatvoreno za komentare.