Zašto je neophodno da se oslobodite stresa pre nego što sednete za volan

Zašto je neophodno da se oslobodite stresa pre nego što sednete za volan

Stres, kao veliki problem savremenog čoveka, može da bude naročito problematičan kada treba da se skoncentrišemo na važne stvari gde praktično nemamo prava na greške, kao što je vožnja.

voznja-automobil-pojasFoto: Shutterstock

Stručnjaci iz britanskog automobilskog instituta IAM, savetuju kako da se oslobodite stresa i izbacite negativno raspoloženje pred sedanje za volan.

- Prošetajte nakratko oko bloka, duboko dišite i probajte da zaboravite na stresne situacije koje ste imali tog dana. Sačekajte sa sedanjem za volan, dok se ne budete osećali dovoljno smireno i sabrano da možete da vozite."

Foto: Shutterstock

- Pre početka vožnje, koncentrišite se na dati trenutak uz duboko disanje. Ne morate biti spiritualista kako bi vam ovaj vid koncentracije i meditacije pomogao, jer svako može meditirati i na taj način izbaciti stres iz sebe. 

- Ukoliko je stres toliko jak da zbog njega imate glavobolje i mučninu, ove probleme morate smanjiti na najmanju moguću meru pre sedanja za volan. Pijte dosta vode i udišite svež vazduh.

Foto: Pixabay

- Ako vam stres uzrokuje problem sa spavanjem i nesanicom, vodite računa da nikada ne sedate za volan umorni. Ukoliko vam se prispava za volanom na autoputu, što pre nađite sigurno mesto da se odmorite – to ne sme biti zaustavna traka, već odmorište. Prema istraživanjima, usnulost za volanom je uzročnik gotovo 20 odsto saobraćajnih nesreća na glavnim putevima, zato nemojte voziti pospani.

- Ispričajte osobi od poverenja kako se osećate. Ponekad deljenje problema s voljenim osobama može u potpunosti da promeni stvari, a one čak mogu i da vam reše probleme. Uostalom, ne kaže se uzalud – podeljen problem, prepolovljen problem.