Sezona jagoda je počela, ali kako treba da biramo ovo slasno voće na pijaci da bi ono sa sigurnošću bilo slatko?
Foto: Shutterstock
Donosimo vam nekoliko tajni...
Postoji približno 600 različitih vrsta jagoda koje se razlikuju po ukusu, veličini i teksturi.
Prepoznajemo ih po karakterističnoj crvenoj boji prošaranoj sitnim semenkama i zelenim listovima i čvrsto pričvršćenim peteljkama.
Dobro su nam poznate i šumske jagode koje su značajno manjih dimenzija, ali su zato veoma mirisne i aromatične.
Birajte zrele plodove srednjih dimenzija
Prilikom odabira jagoda treba da se odlučite na zrele plodove koji su ukusom i teksturom na vrhuncu, a ujedno su najbogatije vitaminima, antioksidansima i enzimima.
Foto: Shutterstock
Takvi plodovi su čvrsti, sjajni, intenzivne crvene boje i s čvrsto pričvršćenom peteljkom.
Najboljeg su ukusa jagode srednjih dimenzija, veći plodovi često nisu toliko sočni.
Nutritivna vrednost jagoda
Jagode su veoma bogate antioksidansima. Odličan su izvor vitamina C, a sadrže i fenolne fitohemikalije uključujući antocijanine i elagičnu kiselinu.
Ova biljna jedinjenja osiguravaju snažnu antioksidativnu i protivupalnu zaštitu.
Jagode sadrže voćne kiseline koje sprečavaju stvaranje i nakupljanje kancerogenih materija u želucu, a na taj način učestvuju u prevenciji karcinoma.
Takođe, dobar su izvor vitamina C, kalijuma, kalcijuma, sadrže nešto gvožđa i vitamina E.
Ne treba posebno napominjati da su vrlo siromašne kalorijama i zato predstavljaju idealnu namirnicu za osobe na redukcijskim dijetama i sve one koji žele uštediti na energiji i pritom telu osigurati vredne nutrijente.