Ova nedelja je Nedelja štednje: Kako se nekad štedelo i kako je najbolje štedeti danas

Ova nedelja je Nedelja štednje: Kako se nekad štedelo i kako je najbolje štedeti danas

Štednja, kao nešto što je suprotno rasipništvu, smatra se dobrom osnovom razvoja i postizanja boljeg standarda kako svake pojedine zemlje tako i porodice. Upravo da bi se podstaklo takvo, štedljivo ponašanje, pre više od 90 godina ustanovljen je Svetski dan štednje, 31. oktobar a nedelja, u kojoj on pada obeležava se kao Svetska nedelja štednje.

Foto: Shutterstock

Ona se ove godine obeležava od 29. oktobra do 2. novembra. Ranije, kada su kamate na štednju bile veće i kada je zbog toga i štednja bila popularnija i brojnija, u Nedelji štednje a posebno na sam Svetski dan štednje, banke su upriličavale razne akcije kao što je davanje štednih knjižica i kasica najmlađima, nagrađivanje najvernijih štediša a i kamate na sredstva uložena tih dana, bile su veće.

Danas je od toga ostalo malo. Kamate na štednju su veoma male i stalno padaju, pa građani retko oročavaju novac kod banaka. Štednja u bankama im, čini se, pre dođe kao pronalaženje dobrog mesta gde bi im pare bile na sigurnom, da ih ne bi držali kod kuće, nego kao način da preko kamata dođu do nekog novca.

 Foto: Shutterstock

Iako vreme nije baš za štednju niti je Nedelja štednje ono što je nekada bila, ipak valja odvojiti uvo ovih dana, malo pogledati sajtove banaka, jer sigurno će neka od njih imati koju pogodnost za štediše.

Ako će ikada, sada će. A ekonomisti navode da se štednja u dinarima, isplati više nego štednja u evrima.

Foto: Pixabay

Inače, Svetski dan štednje se obeležava 31. oktobra, u znak sećanja na Prvi međunarodni kongres štedioničara koji je održan poslednjeg dana oktobra 1924. godine u Milanu.

Tada su se sastali predstavnici svetskih štednih ustanova kako bi pronašli izlaz iz krize koju je prouzrokovao Prvi svetski rat.

Foto: Pexels

Učesnici kongresa su se saglasili da je štednja preko potrebna za razvoj čovečanstva i ustanovili Svetski dan štednje koji se, evo skoro vek, obeležava u celom svetu.