Neobična činjenica o ženskim prijateljstvima

Neobična činjenica o ženskim prijateljstvima

Prijateljice su mnogo bitne u životu, one su te koje možete da pozovete u dva ujutru, da im se žalite, da se sa njima radujete i dobijate vredne savete... One će vas tešiti nakon raskida, ali će se i radovati sa vama kada vas dečko koji vam se dopada napokon pozove na kafu.

 Foto: Shutterstock

Ali, uprkos tome što se najbolja prijateljica smatra prijateljicom "za ceo život", ova "najbolja" prijateljstva zapravo često ne traju celog života.

Štaviše, istraživanja pokazuju da žene u proseku tokom života imaju šest najboljih prijateljica. Isto istraživanje je pokazalo da prijateljstvo među ženama u proseku traje 16 godina.

Iako to očito nije za ceo život, prilično je dugo, i svakako duže od prosečne ljubavne veze koja traje oko deset godina.

 Foto: Shutterstock

Prijateljstva pobeđuju ljubavne veze i na druge načine, pa jedna od deset žena priznaje da se više zabavlja sa najboljom prijateljicom nego sa partnerom, a 47 odsto žena bi volelo da sa svojom najboljom drugaricom provodi više vremena.

Jedna od četiri žene takođe priznaje da ih najbolja prijateljica poznaje bolje nego partner. Ali, kako onda dođemo do računice od šest najboljih prijateljica tokom života?

Pa, kada se uzme u obzir drugarica iz detinjstva, iz osnovne škole, iz srednje škole, sa fakulteta, zatim sa posla, pa još i ako promenite posao... donekle i ima smisla. Prosto, prijateljstva se menjaju u skladu sa okolnostima u našem životu, pa kada se menjaju okolnosti – preseljenje u drugo mesto, promena posla, završavanje fakulteta... ta prijateljstva iz određenog perioda života vremenom postaju manje važna.

 Foto: Shutterstock

Na kraju krajeva, prijateljstvo koje preživi sve te životne promene je ono posebno, ono koje zaista vredi čuvati, najbolje. Ako imate prijateljicu sa kojom ste i dalje vrlo bliski uprkos svemu što se u vašim životima promenilo, onda ona najverovatnije zaista spada u kategoriju "najbolje prijateljice".

Što smo stariji, to imamo više obaveza i sve je teže održavati ta važna prijateljstva. Ali, podaci pokazuju da žene starije od 55 godina imaju prijateljstva koja u proseku traju oko 23 godine, što svakako znači da nije nemoguće održavati prijateljstvo. Samo treba malo truda, ali vredi.

Zatvoreno za komentare.