Skuvajte ručak za 200 dinara

Skuvajte ručak za 200 dinara

U moru Instagram profila koji se bave hranom i receptima, jedan se u poslednje vreme posebno izdvaja. U pitanju je profil "Ručak za 200 dinara" na kojem ćete naći pregršt lakih, brzih i zdravih recepata za čiju pripremu vam neće trebati više od 200 dinara po obroku. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

⚡⚡cena po porciji: oko 115 dinara Bilo mi je simpatično da napravim jelo koje će da izgleda kao neka koja se služe u "fine dining" restoranima. Naravno, u takvim restoranima je preskupo jesti, ali zato možemo kod kuće napraviti isti užitak! Čini mi se da kad god da se makar malo potrudim oko serviranja hrane, bude mi u istoj meri i ukusnija! Ovo što vidite je bilo samo za slikanje, stvarna porcija je dosta veća, ali morala sam da ispunim svoj fine dining momenat 😀 ??? OSLIĆ IZ RERNE I PIRE OD GRAŠKA ??? Sastojci (za 2 osobe): za pire od graška - 400g smrznutog graška - sok od jednog limuna - 1 kašičica soli - 1 kašičica kumina - malo biber - 1 kockica putera (opciono) za oslić: - 2 smrznuta fileta oslića (oko 400g) - kora jednog limuna - grančica ruzmarina - ulje, so, biber 1. Grašak skuvati u slanoj vodi. Kad omekša, prebaciti u blender, i sa ostalim sastojcima izblendirati dok ne bude glatko. Proverite ukus i dodajte začine koji nedostaju. 2. Oslić odlediti i ocediti od vode. Posoliti sa obe strane i poređati u plehu koji je obložen papirom za pečenje. Svako parče začinite rendanom korom limuna, sitno iseckanim ruzmarinom i biberom. Pecite u rerni 15 minuta na 190 stepeni, a onda pojačajte temperaturu da bi lepo porumenelo i pecite još 10 minuta. Očekujte da će oslić ispustiti mnogo vode. Prijatno! #rucakza200dinara #recipes #recepti #rucak #hrana #zdravahrana #ukusno #prijatno #kuhanje #kuvanje #fish #fishrecipes #tasty #beograd #belgrade #srbija #serbia #dinner #lunch

A post shared by RUČAK ZA 200 DINARA (@rucakza200dinara) on

Iza slika od kojih polazi voda na usta i detaljih instrukcija za spremanje jela stoji Ana Vukašinović (27), koja kaže da je najbolji način za uštedu na hrani upravo - kuvanje kod kuće.
Na ideju za pokretanje Instagram profila i bloga "Ručak za 200 dinara" Ana je došla u oktobru prošle godine, kada je shvatila koliko može da uštedi ako sama sprema hranu, umesto da ide u restoran ili na fast food.

- Sve je počelo maltene iz zezanja. Moj dečko i ja smo radili u firmama koje su blizu jedna drugoj i često smo na pauzi išli zajedno da jedemo po restoranima, na šta smo davali puno novca. Mene je to nerviralo, pa sam počela da spremam hranu kod kuće sama i onda bih često kad spremim ručak rekla "evo, ovo je koštalo 200 dinara, zamisli koliko bi bilo u restoranu". Zbog toga sam rešila da kupim domen i počnem sa blogom i Instagramom i to se očigledno dopalo ljudima", priča Ana za NOIZZ. Trenutno je na Instagramu prati preko 14 hiljada ljudi, koji su do sad mogli da vide kao da spreme ljutu kari piletinu za oko 140 dinara po porciji, punjeni pečeni krompir koji vas po porciji staje oko 60 dinara, italijansku gustu čorbu od 80 dinara i još puno zanimljivih recapata. Generalno je pravilo da priprema svakog obroka košta maksimalno 200 dinara, ali mnogi recepti su daleko jeftiniji i od toga.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

⚡⚡cena po porciji: oko 110 dinara Ovo mi je jedna od omiljenih pasti kad postim na vodi, plus se brzo sprema jer ne zahteva kuvanje sosa, već se on sprema u blenderu ? Kada postim uvek imam u kući preprečen susam sa solju koji može da služi kao neka zamena za parmezan (a čak i liči kad se stavi preko paste). ??? PASTA SA HUMUSOM I AVOKADOM ??? Sastojci (za jednu porciju): - 1/4 pakovanja omiljene testenine - 1/2 avokada (mora da bude mekan) - 1 kašika humusa - 3 kašike susama - so, biber Opciono: šaka svežeg bosiljka Priprema: 1. Testeninu skuvajte prema uputstvu, ali sačuvajte par kašika vode od kuvanja da bi sos bio gladak. 2. Na suvom tiganju prepecite susam par minuta dok ne počne da miriše, uz stalno mešanje. Ubacite u blender zajedno sa kašičicom soli i blendirajte par trenutaka da se seme malo izlomi. Izvadite iz blendera i odložite u činijicu. 3. U blender ubacite avokado, humus, biber i so po želji. Stavite i svež bosiljak ukoliko ga imate (da super aromu). Blendirajte dok ne bude glatko, i dodajte malo vode od testenine ili maslinovog ulja. 4. Testeninu pomešajte sa sosom i pospite "parmezan" od susama preko. Prijatno! #rucakza200dinara #recipes #recepti #rucak #hrana #zdravahrana #ukusno #prijatno #kuhanje #kuvanje #vegan #veganrecipes #tasty #beograd #belgrade #srbija #serbia #dinner #lunch

A post shared by RUČAK ZA 200 DINARA (@rucakza200dinara) on


Budući da je hrana jedna od najozbiljnijih stavki u svakom kućnom budžetu, Anini saveti za ekonomično kuvanje, koje je pritom i ukusno i daleko zdravije od bilo čega kupovnog, lako su našli put do srca brojnih pratilaca. Za sve su, naravno, zaslužne i dobre fotke, od kojih malo ko može da ne ogledani momentalno, ali ova mlada blogerka kaže da joj uopšte ne odlazi mnog vremena - ni na fotkanje, ni na spremanje same hrane.

- Pošto radim, trudim se da spremam stvari za koje je potrebno okvirno oko pola sata, a same slike pravim mobilnim telefonom uz jednu neonsku sijalicu u kuhinji! Drugačije ne bih ni mogla, jer pored poslovnih obaveza trenutn ne bih imala vremena za neke ozbiljnije poduhvate. Generalno mi je za svaki obrok potrebno onoliko vremena koliko mi treba da skuvam, dakle nema nekog posebnog montiranja - kaže naša sagovornica, koja se kao frilenser bavi marketingom.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

⚡⚡cena po porciji: oko 50 dinara Juče sam spremala ovo jelo dok sam u jednoj ruci držala laptop i pričala sa šefom na Skajpu ? Hoću da kažem, mnogo se lako sprema a ja sam se oduševila ukusom, verovatno jer sam bila baš gladna. Nisam planirala da napravim 4 porcije ali soja mnogo nabubri, pa je samo od 100 grama ispala cela šerpa sosa. Sojine ljuspice ovde izgledaju kao mleveno meso u originalnom sosu; a ako vam se muskantni orah učini kao previše eksperimentisanja, moram da vam kažem da je baš on taj koji daje odlučujuću notu ovom jelu ? ??? POSNI BOLONJEZE SOS ??? Sastojci (za 4 porcije): - 100g sojinih ljuspica - 500ml paradajz soka - 1 crni luk - 1 kašičica italijanske mešavine začina (majčina dušica, origano, žalfija...) - 1/4 kašičice muskantnog oraha - so, biber, ulje - 1 pakovanje testenine Priprema: 1. Crni luk iseckajte na sitno i propržite na malo ulja. Dodajte sojine ljuspice i nalijte odmah sa dve čaše vode. Sipajte sav paradajz sok. 2. Začinite svime navedenim i ostavite da se krčka makar 20ak minuta. 3. Služite sa omiljenom testeninom. Kada servirate svaku porciju možete preliti s malo maslinovog ulja da doda na ukusu. Prijatno! #rucakza200dinara #recipes #recepti #rucak #hrana #zdravahrana #ukusno #prijatno #kuhanje #kuvanje #vegan #veganrecipes #tasty #beograd #belgrade #srbija #serbia #dinner #lunch

A post shared by RUČAK ZA 200 DINARA (@rucakza200dinara) on

Kako kaže, pored toga što redovno deli recepte, volela bi da kroz svoj rad ispromoviše i male domaće proizvođače, što i planira da radi u budućnosti. Pored toga, u planu je i e-knjiga, kao i planer za nabavku koji bi svima mogao da bude od koristi. A do tada - možemo da uđživamo u brzimi povoljnim receptima.

Anini saveti za štednju u kuhinji

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

⚡⚡cena za 15 kuglica: oko 120 dinara Malo istorije i kulture: falafel je popularno srednjeistočno jelo koje se u celom svetu prodaje kao brza hrana, i idealna zamena za meso, zbog svog hranljivog sastava. Internet kaže da je nastao u Egiptu, a vodi se večita polemika da li je jelo arapsko ili jevrejsko. Falafel se jede sa humusom i tahinijem, sa mnogo salate, najčešće u posebnom pita hlebu. Vama ostavljam da birate kako ćete ga kombinovati, a evo recepta! P.S. recept pronašla moja sestra Danica ? Dugo smo pokušavali da napravimo falafel ali nam se uvek raspadao pri prženju. Ovaj baš kida! ??? FALAFEL ??? Sastojci (za 15 kuglica): - 150g sirovih leblebija (nikako kuvanih) - 1 crveni luk - 1 čen belog luka - 1 veza svežeg peršuna - 1 kašičica kumina - 1 kašičica suvog korijandera - 1 kašičica soli - 1/4 kašičice praška za pecivo - malo bibera Priprema: 1. Leblebije potopite u hladnu vodu i ostavite nekih 12 sati. Upiće vodu i duplirati se u veličini. Leblebije se ne kuvaju. 2. Obe vrste luka iseckajte, kao i vezu peršuna. Zajedno sa oceđenim leblebijama stavite sve ostale sastojke u secka ili blender. Blendirajte par minuta. Smesa neće biti glatka ali to je ok. 3. Ostavite smesu u frižideru sat-dva. 4. U manjoj šerpi zagrejte ulja (toliko da ima otprilike dva prsta od dna). Falafel treba da se prži u dubokom ulju. Rukama oblikujte kuglice koje spuštale u vrelo ulje. Svaka kuglica se prži par minuta, dok ne postane braon. Možete služiti kao glavno jelo uz salatu! #rucakza200dinara #rucak #lunch #kuvanje #kuhinja #falafel #food #zdravahrana #recepti #recipes #posno #vegan #belgrade #beograd #serbia #srbija

A post shared by RUČAK ZA 200 DINARA (@rucakza200dinara) on


- Kupujte zaleđeno povrće u rinfuzu, jeftinije je;

- Orašaste plodove nikad ne kupujte u prodavnici, gde su upakovani u kesicama, već u zdravoj hrani na kilogram, takođe je jeftinije;

- Napravite spisak stvari koje su vam potrebne, pa pogledajte gde ima sniženje, ne morate sve da kupite u prvoj prodavnici;

- Skuplje namirnice, kao što je maslinovo ulje, kupujte na sniženju;

- Kuvajte kod kuće i zaobiđite restorane, to je samo po sebi velika ušteda. Kad tako uštedite, onda možete i da priuštite neke malo skuplje namirnice.

Zatvoreno za komentare.