Ovakvo žensko telo se trenutno smatra najatraktivnijim

Ovakvo žensko telo se trenutno smatra najatraktivnijim

Najnovija studija Univerziteta Misuri u Kanzasu Sitiju proučavala je kakav tip ženskog tela je trenutno najpoželjniji i smatra se najatraktivnijim.

 Foto: Shutterstock

Slika vitkog i toniranog tela sa definisanim mišićima je preplavila internet i čini se da postepeno menja dosadašnje standarde lepote. 

Istraživanje predvođeno naučnicom Frances Bozsikom sa Univerziteta Misuri merilo je percepcije lepote pokazujući fotografije 78 studentkinja. Na fotografijama su bile pobednice sa izbora za mis Sjedinjenih Američkih država od 1999. do 2013. godine. 

Učesnici u studiji su bili pitani da ocene i rangiraju pobednice prema tome koliko su mišićave, vitke i atraktivne. 

Prema dobijenim rezultatima, poslednje pobednice na izboru za mis više ne predstavljaju ideal vitkosti, a zanimljivo je da su postale su dosta mišićavije u poslednjih 15 godina. 

Objavljujući ovu studiju u publikaciji "Sex Roles", Frances je kazala: "Ideal savršene lepote mršavosti se pomerio i sada se odnosi na telo sa definisanim mišićima". 

Bozisk je takođe zaključila da se slika takvog tela sve više plasira u medijima, ali i na društvenim mrežama. 

"U prethodnih nekoliko godina društvene mreže su kreirale pojam "fit inspiracija" koji se odnosi na zdrav način života koji uključuje vežbanje".