Otkrijte na koje se predmete i mesta u kući najčešće zaboravlja kada je reč o čišćenju. Neke od njih i najvećim čistuncima promaknu.
Kuhinjske krpe
Photo: unsplash
Kada kuhinjski krpu koristimo više puta dnevno za brisanje stola, kuhinjskog inventara ili ruku, ona lako izgubi svoj početni miris i čistoću. Zato bi kuhinjske krpe trebalo prati i menjati svakog drugog dana.
Ključevi
Photo: pixabay
Vučemo ih po torbama, uzimamo prljavim rukama. Koliko puta nam padnu ispred vrata, na hodniku ili ispred zgrade, dok pokušavamo da otključamo!? A kada ih očistimo? Nikada. Valjalo bi ih ponekad prebrisati čistom maramicom.
Kuhinjski sunđer
Photo: pixabay
Stalno mokar sunđer za pranje sudova, plodno je tle za razvoj bakterija, a njima peremo suđe iz koga jedemo. Posle svakog pranja sudova valjalo bi ga posebno oprati i staviti da se suši a menjati na svakih nekoliko dana.
Lavaboi i sudopere
Photo: pexels
Varamo se kada mislimo da je sudopera čista jer u njoj svakoga dana, nekada i po više puta, peremo suđe ili da je lavabo čist jer zaboga stalno ga održavamo vodom i sapunom dok peremo ruke. Ovo nije dovoljno. Na ovim površinama se skupljaju bakterije i pravi plesan, pa one zahtevaju posebno čišćenje, a ne usputno pranjem suđa ili ruku.
Daska za sečenje
Photo: pixabay
Malo ko redovno čisti kuhinjsku dasku, pogotovo ako je od drveta. A ona je zbog ostataka hrane pravo mesto za bakterije. Pranjem u vodi drvena daska može da izgubi čvrstoću ali kada se očisti mešavinom vode i sirćeta, to se neće dogoditi a oteraće se štetni mikroorganizmi sa nje.