Ovi mirisi ih odbijaju - ovo su 6 biljaka od kojih komarci beže

Ovi mirisi ih odbijaju – ovo su 6 biljaka od kojih komarci beže

Ima stvari koje kvare reputaciju leta kao najlepšeg godišnjeg doba. Paklene vrućine se i prežive, ali iritantne i dosadne krvopije znaju da izlude i ubiju želju da vreme provodite u bašti koju ste sa toliko ljubavi uredili. Ovo su 6 biljaka od kojih komarci beže!

Foto: Shutterstock

Kako biste izbegli bolne ujede ili troškove kupovine repelenata, baklji, spirala i drugih obećavajućih pomagala protiv letećih napasti okružite se biljkama koje svojim moćnim mirisima odbijaju komarce.

Iako ove biljke protiv komaraca ne čine čuda i ne garantuju da vas baš ni jedan neće pronaći, budite sigurni da će ih obeshrabriti da krenu u lov na vas.

Ako sedite u bašti ili na terasi protrljajte između prstiju nekoliko listova neke od ovih biljaka i utrljajte u kožu, na onim mestima kao kada stavljate parfem. Tako će zaštita biti najefikasnija.

Limunska trava, ali ne bilo koja

Eterično ulje limunske trave koristi se za izradu sveća koje svojim mirisom odbijaju insekte. Obavezno kupujte visoku travu Cymbopogon nardus, a ne Pelargonium citrosum koja miriši slično kao limunska trava, ali ne sadrži ista ulja koja odbijaju komarce.

Bosiljak, pod obavezno

Eterično ulje bosiljka proučava se zbog svojih svojstava u borbi protiv komaraca, a dokazano je da i samo uzgajanje bosiljka pomaže u odbijanju komaraca.

Matičnjak, korisan i bujan

Prepoznatljiv miris matičnjak ima zbog citronele, ulja koje ima slična svojstva kao limunska trava, uključujući sposobnost odbijanja komaraca. Toliko se jednostavno gaji da gotovo ne zahteva nikakvu posebnu negu, a lepo će izgledati i u leji i u saksiji.

Nana, bez diskusije

Iako je to odavno poznato u tradiciji mnogih naroda i nauka je dokazala da esencijalno ulje nane odbija komarce. Nana je bliski srodnik matičnjaka, pa se i ona lako gaji.

Lavanda, sveža i suva

Za razliku od većine ljudi koji obožavaju miris ove ljubičaste lepotice, neki testovi sa esencijalnim uljem lavande dokazuju da se komarcima taj miris uopše ne dopada. Naprotiv, u letu zaobilaze prostor kojim se širi. Isto važi za svežu i sušenu lavandu.

Mačja trava

Esencijalno ulje koje mačjoj travi daje prepoznatljiv miris, ima svojstva zbog koji će komarci biti odbijeni. Mačja trava se prilično brzo širi semenom pa, da biste to sprečili, otkidajte cvetove čim se pojave, piše Žena.blic.

Zatvoreno za komentare.