Jedini pravi način da pripremite pire

Jedini pravi način da pripremite pire

Francuski kuvari imaju poseban način pripreme krompir pirea. I kažu da su oni jedini u pravu.

Photo: Pixabay

Dve stvari kod pripreme su veoma važne.

1. Da bismo dobili savršen pire, koji se ne stegne i ne učvrsne nakon nekoliko minuta, potrebno je da očišćen i opran krompir kuvamo u šerpi u kojoj smo prethodno rastopili puter.

Photo: Pixabay

2. Takođe, preporuka francuskih kuvara je da krompir ne kuvate samo u vodi, već dodajte i pavlaku za kuvanje. Tako će krajnji ishod biti kremastiji i penastiji pire, punijeg ukusa.

Potrebno je:

- 250 ml pavlake za kuvanje

- 1 kg krompira

- 3 kašičice maslinovog ulja

- 3 kašičice putera

- so

- voda

Photo: Pixabay

Priprema:

U šerpu nalijte pavlaku za kuvanje i vodu, a potom dodajte očišćeni, oprani i iseckani krompir, 3 kašičice maslinovog ulja, 3 kašičice putera, so i začine po želji. Poklopite lonac i ostavite da lagano krčka 20 minuta.

Procedite krompire, ali sačuvajte tečnost u kojoj se krompir kuvao. Zatim, ispasirajte krompir i prelijte sa nekoliko kapi te tečnosti, da ne bude mnogo redak.

Photo: Pixabay

Umesto pavlake, krompir možete da kuvate u mleku i puteru, a priprema je laka. Evo kako to izgleda na francuski savremen način.

Zatvoreno za komentare.