Ovo je recept za najbolji domaći ajvar od paprika i patlidžana

Ovo je recept za najbolji domaći ajvar od paprika i patlidžana

Ajvar je omiljena domaća poslastica za zimnicu od paprika i patlidžana. Jede se samostalno, uz meso s roštilja ili na hlebu.

Foto: Shutterstock

Ako želite uživati u ovoj domaćoj poslastici, a nemate previše vremena na raspolaganju, isprobajte brzi recept za ajvar.

Ovo je recept kojim ćete dobiti oko pet kilograma domaćeg ajvara. Volite li ljuti ajvar, možete staviti ljute papričice ili feferone, a za blažu verziju ih izbegnite.

Trebaće vam:

- 5 kilograma crvene rog paprike,

- 2.5 kilograma patlidžana,

- 2 glavice belog luka,

- 5 litara vode,

- 200 ml sirćeta,

- 800 ml biljnog ulja,

- 1 velika kašika soli,

- par ljutih feferona po želji.

Brzi domaći ajvar bez pečenja paprike pripremite sledeći ove upute:

Paprike očistite od semenki i peteljki, a patlidžane ogulite i uzdužno nasecite na četvrtine. Beli luk ogulite i očistite. U velikom loncu zagrejte pet litara vode s sirćetom i velikom kašikom soli. Kad voda uzavre stavite na kuvanje paprike 5 – 10 minuta dok ne omekšaju.

Kad kuvane paprike izvadite iz vode, u istu vodu stavite presečene patlidžane dok ne omekšaju. Patlidžane, paprike, luk i feferone sameljite u mašini za mlevenje na koju ste naštimali ploče s najmanjim otvorima.

800 ml ulja zagrejte u dubokom loncu i stavite da pržite dobijenu smesu od belog luka, paprika, patlidžana i feferona. Smesu pržite oko pola sata uz mešanje, a zatim smanjite vatru i ajvar kuvajte oko dva sata.

Ajvar je gotov kad ste postigli željenu gustinu. Kuvani ajvar čuvajte u sterilizovanim staklenim teglama pa ga ostavite preko noći da se ohladi. Tegle možete sterilizovati tako da ih ostavite u rerni zagrejanoj na 80 stepeni desetak minuta.

Zatvoreno za komentare.