Ovo su 10 najpopularnijih sportova na svetu - koji sport vi preferirate?

Ovo su 10 najpopularnijih sportova na svetu – koji sport vi preferirate?

Neki sportovi, kao što su fudbal i košarka, igraju se u manje-više svim delovima sveta, dok su drugi, kao, na primer, kriket, popularni samo u određenim državama.

Foto: Shutterstock

Ceo svet uživa u sportovima, ali nije svaki od njih jednako popularan na različitim kontinentima.

Saznajte u narednim redovima kojih 10 sportova imaju najviše poklonika trenutno u svetu.

10. Golf

Golf je izmišljen u Škotskoj u 15. veku. Danas se najviše igra u Severnoj Americi, Zapadnoj Evropi i Istočnoj Aziji.

Foto: Shutterstock

9. Ragbi

Ragbi se prvi put igrao u Engleskoj, a danas je veoma popularan u zemljama koje su bile deo Britanske imperije, kao što su Novi Zeland i Australija.

Foto: Shutterstock

8. Bejzbol

Amerikanci su uvek rado igrali i pratili bejzbol, a ovaj sport je već decenijama voljen i u Istočnoj Aziji i u Latinskoj Americi. Bejzbol je nastao u Engleskoj, a njegova preteča je bio kriket.

Foto: Shutterstock

7. Košarka

Košarku je krajem 19. veka izmislio Džejms Nejsmit, Kanađanin koji je držao časove fizičkog u SAD. Sport je danas globalno popularan, a najbolja košarka se i dalje igra u zemlji njenog porekla.

 
 
 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели Michael Jordan (@michaeljordan)

6. Stoni tenis

Stoni tenis je izmišljen u Engleskoj početkom 20. veka. Kinezi i drugi takmičari iz Azije već decenijama dominiraju ovim sportom, ali se on igra i na ostalim kontinentima.

Foto: Shutterstock

5. Odbojka

Odbojka je najpopularnija u Evropi. On se još dosta igra i u SAD i Brazilu, kako u dvorani, tako i na plaži sa manjim brojem igrača.

Foto: Shutterstock

4. Tenis

Tenis je nastao u Birmingemu u Engleskoj krajem 19. veka. Danas je to globalni sport u kome uživaju ljudi iz svih krajeva sveta. Tenis je jedan od retkih sportova gde takmičenja u ženskoj kategoriji privlače pažnju javnosti gotovo jednako kao takmičenja u muškoj kategoriji.

Foto: Shutterstock

3. Hokej

Hokej na ledu se rado igra i gleda u skandinavskim zemljama, Rusiji, Kanadi i SAD, dok je hokej na travi veoma popularan u Australiji, Africi i Aziji.

Foto: Shutterstock

2. Kriket

Kriket je potekao iz Velike Britanije, gde je i danas među popularnijim spotovima. On je takođe izuzetno voljen u bivšim britanskim kolonijama: Indiji, Pakistanu i Australiji.

Foto: Shutterstock

1. Fudbal

Fudbal je globalni sport broj jedan. Kao i mnogi sportovi sa ove liste, i on je nastao u Engleskoj u 19. veku, mada je slična igra postojala u Kini još pre 2.000 godina. Fudbal se igra i gleda na svim kontinentima, ali najviše u Evropi, Africi, Srednjoj i Južnoj Americi.

Foto: Shutterstock

Zatvoreno za komentare.