Pojedini skuplji i od luksuznih automobila: Ovo su najskuplje rase pasa na svetu

Pojedini skuplji i od luksuznih automobila: Ovo su najskuplje rase pasa na svetu

Mislite da ste skupo platili taj automobil koji vozite, ili da ste mogli jeftinije da prođete za letovanje? Šta ćete tek reći kada pročitate koliko koštaju neki kućni ljubimci...

Foto: Shutterstock

Da li biste izdvojili ove sume novca za ljubimca?

Saluki (blizu $2,500)

Foto: Pixabay

Saluki, poznat kao Kraljevski pas Egipta, bio je verni pratilac čoveka još iz vremena faraona. Ovo je rasa psa koju su najčešće birali trgovci koji su se kretali kineskim putem svile, kao i antički lovci na zečeve i gazele.

Foto: Pixabay

Ova rasa psa je svakako jedna od najstarijih pripitomljenih vrsta, koje i dan danas postoje u svom čistom obliku. Oni su dugački, visoki i mršavi psi, koji mogu težiti do 35 kg.

Foto: Pixabay

Zbog svoje nezavisnosti i povučenosti, ovi psi možda nisu dobra rasa za ljude koji se prvi put upuštaju u kupovinu kućnog ljubimca.

Foto: Pixabay

Njima je potrebno dosta kretanja i jurnjave, tako da je to jedna od stvari na koje morate biti spremni ukoliko želite da budete ponosni vlasnik lepo razvijenog i zdravog saluki psa.

Foto: Pixabay

Faraonski pas (do $6,500)

Foto: Youtube/screenshot

Uprkos svom impresivnom imenu, faraonski pas zapravo nije egipatska rasa. Nacionalnost ovog psa je malteška.

Foto: Youtube/screenshot

Ova rasa psa ima mnogo toga što im ide u prilog, počevši od prefinjenog izgleda i atletske dispozicije. Oni su veoma inteligentni. Takođe, oni imaju još jednu veoma simpatičnu osobinu – njuške i uši im pocrvene kada su ekstremno srećni ili uzbuđeni.

Foto: Youtube/screenshot

Ova vrsta psa ima veoma kratku, crvenkastu dlaku i šape, kao i brkove i njuške u odgovarajućoj boji.

Foto: Youtube/screenshot

Mogu težiti i do 25 kg, pri čemu su mnogi od njih manji i mršaviji. Narav im je tvrdoglava i nezavisna, a njihovo dresiranje je često veoma težak izazov. Ipak, oni se sasvim dobro snalaze sa zahtevima, ako uspete da probijete njihov čvrsti oklop.

Foto: Reddit

Tibetanski mastif (do $7,000)

Foto: Shutterstock

Tibetanski mastif je još jedna stara rasa psa, u koju spadaju neki od najvećih pasa na svetu. Originalno potiču iz Nepala i Kine, mogu težiti i do 80 kg. U stara vremena, ova rasa je korišćena kao zaštita stada i domova od napada leoparda i vukova.

Foto: Shutterstock

Želite da posedujete jednog od njih? Dresura ove rase pasa je takođe veoma teška, pošto su po prirodi tvrdoglavi i uporni. Iako se oni sada uglavom odgajaju u SAD, štenad koja potiče iz Nepala, ili od roditelja koji su iz Nepala može koštati mnogo više.

Foto: Shutterstock

Prošle godine, retki crveni tibetanski mastif prodat je u Kini po ceni od neverovatnih 1.9 miliona dolara, piše "News Week".

Foto: Shutterstock

Lovčen ($3,000 i više)

Foto: Shutterstock

Lovčen ili mali lav, na prvi pogled, ova rasa nema ništa neobično u sebi. Oni liče na maltezere i druge popularne manje rase pasa, iako rastu malo više od njih.

Foto: Shutterstock

Mogu biti teški i do 10 kg, što je uglavnom slučaj sa mužjacima. Uprkos svom ne tako neobičnom izgledu, čistokrvni pripadnici lovčen rase se veoma teško nalaze. Samo nekoliko stotina štenadi ove vrste registrovano je u zvaničnim kinološkim društvima širom sveta, što se ponavlja iz godine u godinu.

Foto: Shutterstock

Oni inače potiču iz srednjovekovne Francuske i Nemačke, vrlo su druželjubivi i razigrani psi koji uživaju u društvu ljudi. Ova vrsta je više namenjena kao društvo ljudima nego za neki ozbiljniji rad sa njima. Najsrećniji su tokom svoje igre sa ljudima, a posebno decom. Njihovo krzno u poslednje vreme često je oblikovano kao lavlja griva. 

Foto: Shutterstock

Akita (oko $4,500)

Foto: Pixabay

Od svih ovih rasa na našoj listi, akita je verovatno najpoznatija – uglavnom zahvaljujući filmu "Hačiko: Priča o psu".

Foto: Pixabay

Potiče iz severnog dela Japana, pri čemu se ova rasa zapravo račva na dve strane – postoji japanska akita, odnosno akita anu, i američka akita, koja je poznata pod imenom akita.  Sve vrste su veoma skupe, pri čemu se čistokrvni psi prodaju po veoma visokim cenama, posebno izvan Japana.

Foto: Pixabay

Akite imaju izgled, krzno i temperament sličan ostalim spirtz rasama, u koje spada i sibirski haski. To su veoma teški psi, naviknuti na niske temperature, sa masivnim glavama i debelim duplim krznom.

Foto: Pixabay

Japanske akite su nešto manje u odnosu na američke, dok obe vrste imaju manje više iste karakteristike temperamenta – teritorijalnost, rezervisanost prema strancima i zaštitnički stav prema svojoj ljudskoj porodici. Ova rasa psa pomalo podseća i na mačke – na primer, oni se sami čiste odmah posle jela, a često čiste i druge pripadnike svoje vrste, pa čak i svog vlasnika.

Foto: Pixabay

Samojed ($4,000-$10,000)

Foto: Pixabay

Samojedi su psi koje je odgojilo Samojedsko nomadsko pleme, koje živi u Sibiru. Oni su poznati kao psi čuvari irvasa. Uzgajani su i da vuku sanke, baš kao i sibirski haski, i druge slične vrste koje potiču sa hladnijih podneblja.

Foto: Pixabay

Iako oni tehnički gledano nisu naročito veliki, oni su snažni i veoma takmičarski nastrojeni. Njihove osobine kontrolisanja i vođenja stada, po čemu su najbolja vrsta psa sa tačke gledišta mnogih stručnjaka, mogu se izgubiti u gradskim sredinama, ali njihovo prijateljsko ponašanje lako će osvojiti vaše srce.

Foto: Pixabay

Morate znati da samojedi vole da kopaju rupe kada im je dosadno. Iako laju na strance koji prolaze blizu njih, oni su ipak previše prijateljski nastrojeni da budu psi čuvari, tako da je život unutar kuće ili stana najbolje rešenje za njih.

Foto: Pixabay

Zanimljivost koja se vezuje za ovu rasu pasa je činjenica da njihova dlaka ima antialergijske osobine. U nekim delovima sveta, dlaka koja njima otpadne se skuplja i koristi se kao alternativa vuni za pravljenje rukavica i šalova.

Foto: Pixabay

Peruanski inka pas (do $3,000)

Foto: Wikipedia

Ova vrsta psa je verovatno jedna od najčudnijih na svetu. Ovi psi skoro da nemaju dlake na telu, sem malo na šapama i vrhu glave. Njihova koža je obično sive boje. Varijacije u boji bakra ili čokolade su takođe moguće, kao i činjenica da su im šape ponekad prekrivene tufnama. Oni su dostupni u tri različite veličine, pri čemu najmanja ima oko 5 kg, a najveća oko 30 kg.

Foto: Wikipedia

Iako pas bez dlake možda deluje kao idealno rešenje za mnoge, njihova gola koža traži dosta nege i zaštite. Bez dlake koja je štiti, koža ovog psa izložena je opekotinama, suvoći i zatvorenim porama koje vode do komplikacija.

Foto: Wikipedia

Naravno, ova vrsta psa nije poželjna za one koji žive u hladnijim predelima, osim ukoliko ne želite da ga držite u kući i izdvojite novac za topli kaputić.

Foto: Wikipedia

Azavak ($3,000 i više)

Foto: Shutterstock

Azavak je jedna od nekoliko afričkih rasa koje se mogu kupiti u SAD i Kanadi. Oni potiču od nomadskih plemena, a obično su korišćeni kao psi čuvari ili lovački psi.

Foto: Shutterstock

Zbog činjenice da psi ove rase mogu trčati veoma brzo, najviše su korišćeni kao lovački psi, posebno u lovu na zečeve i gazele. Hrabrost je jedna od njihovih glavnih osobina, te možete biti sigurni da će ovaj pas lako najuriti bilo kog predatora bilo koje veličine kako bi zaštitio svoj čopor, čiji je deo i čovek.

Foto: Shutterstock

Oni su uglavnom mršavi i visoki psi, dok je njihova mišićna struktura veoma vidljiva. Čak i kada su dobro uhranjeni, oni i dalje deluju prilično mršavo. Obično su braon ili peščane boje, veoma su aktivni i potrebno im je mnogo kretanja i vlasnik kome će pružiti neizmernu ljubav koja će biti uzvraćena.

Foto: Shutterstock

Rotvajler (do $6,000)

Foto: Pixabay

Rotvajleri su prvobitno uzgajani kao psi za vuču. Zapravo, do 19. veka, oni su primarno korišćeni za vuču kolica do pijace, posebno mesarskih kolica koja su bila ispunjena teškim teretom. Stoga su dobili nadimak mesarski psi.

Foto: Pixabay

Ova vrsta je korišćena za čuvanje stada i zaštitu. Snažni i veoma inteligentni, rotvajleri mogu težiti i do 70 kg.

Foto: Pixabay

Oni su neustrašivi i svog vlasnika će zaštititi od svake pretnje koja se pojavi. Veoma su teritorijalno nastrojeni, tako da se sa njima na socijalizaciji mora raditi od najmlađih dana, kako bi se izbeglo opasno ponašanje.

Foto: Pixabay

Ovi psi imaju reputaciju kao agresivni i nasilni psi, ali ipak mogu biti odgajeni kao savršeni prijatelj jedne porodice.

Foto: Pixabay

Čehoslovački vučjak (nepoznata vrednost)

Foto: Shutterstock

Prva stvar koju morate znati o ovoj rasi je činjenica da zbog kupovine jednog od njih verovatno morate otići u Čehoslovačku. Ova vrsta je praktično u potpunosti nepoznata van svog prirodnog podneblja, na kom postoji od 1955. godine.

Foto: Shutterstock

Poznati i pod imenom čehoslovački vučji pas, ova rasa je kreirana mešanjem karpatskih vukova i čistokrvnih nemačkih ovčara. Rezultat tog mešanja je pas koji izgleda kao vuk i koji ima veoma živahnu, hrabru i aktivnu narav.

Foto: Shutterstock

Baš kao i vukovi, ova rasa je veoma društvena i voli da se kreće u čoporu drugih životinja ili ljudske porodice. Oni imaju jak lovački instinkt, koji rana socijalizacija može ublažiti sasvim dovoljno da se oni dobro slažu sa drugim životinjama.

Foto: Shutterstock

Inače, inteligencija je jedna od njihovih vrlina. Čehoslovački vučjak je pas koji je stručnjak za govor tela i veoma retko laje.