Ovo su situacije u kojima detetu obavezno morate reći "ne"

Ovo su situacije u kojima detetu obavezno morate reći „ne“

Roditelji često deci govore "ne", ali više refleksno, nego ono "ne" koje zaista nešto zabranjuje. Evo šta kaže psiholog, u kojim situacijama treba detetu da kažete ovu reč.

Stručnjaci kažu da često izgovaranje reči "ne" može da ima dugotrajan uticaj na njih, a psiholog Lora Markam kaže da to sprečava decu da misle "izvan kutije". "Kreativnost deteta se gasi, njihova inicijativa se gasi", kaže psiholog.

"Kao roditelj, želela bih da svom sinu uvek govorim "da". Čak i kada zaista treba da kažem "ne", trudim se svom snagom da mu dam barem nekakvu vrstu afirmacije. Ali, sa druge strane, jednako je važno da čuje i reč "ne'", kaže ona.

Markamova naglašava da roditeljsko "ne" upućeno detetu pomaže u postavljanju granica i ograničenja, što je veoma važno za njihov razvoj - emocionalni, fizički i mentalni.

"Ako detetu baš sve dozvoljavate, ono neće imati predstavu kako izgleda stvarni svet", kaže Lora.

Evo u kojih devet situacija uvek treba detetu da kažete "ne":

Na parkingu

Deca su previše malena da bi ih vozači lako zapazili. "Neko može da ih udari kolima, to nije nešto sa čim treba da se igrate", upozorava ona. Morate da kažete deci da vas uvek drže za ruku na parkingu i zaplašite ga time što ćete mu reći da posledice mogu da budu kobne.

"Ne smeš da trčiš od mene na parkingu, moraš da ideš pored mene. U suprotnom, mogu da te udare kola", savetuje psiholog koje rečenice bi trebalo da uputite deci.

Ako vaše dete nekoga povređuje

Mališani ponekad ne razumeju da mogu da povrede psa ili mačku, ali ako do te situacije dođe, morate da im kažete "ne"! Dr Markam savetuje da im pokažete saosećanje i kažete, na primer: "Jadna maca ili jadna kuca. Budi dobar/dobra prema maci".

Ako je svedok ili učesnik u nasilju

Ovakve situacije testiraju detetov "unutrašnji radar", kaže psiholog.

"Ako je neko zao prema drugom detetu - čak i ako je ta zla osoba tvoj prijatelj, a drugo dete je neko koga ne poznaješ ili ko ti se ne sviđa - nikako ne učestvuj u tome da se neko drugi oseća loše" - savetuje dr Markam roditeljima da kažu deci.

Kada vaše dete uništava predmete

"Ne možeš da odeš kod brata u sobu i uništiš njegove stvari zato što si ljut/a na njega. Svačije lične stvari moraju da se poštuju" - takve instrukcije bi trebalo roditelji da daju deci.

Ako se vaše dete svlači u javnosti

Smatra se da nije pristojno da dete starije od četiri godine bude u javnosti bez odeće. "Tela su predivna, ona su jaka i posebna, ali privatne delove tela ne smeš da pokazuješ svima", kaže psiholog.

Kada se loše ponašaju u restoranu

Ukoliko deca ne mogu da se povinuju pravilima ponašanja mesta na kojem ste, onda ne bi trebalo da ih dovodite tu.

"Činjenica je da deca često trčkaraju po restoranu, pa neretko nekoga zgaze, nađu se konobarima na putu ili nešto prospu. Gosti su došli da na miru uživaju u večeri, pa ako se deca loše ponašaju, roditelji bi jasno trebalo da im kažu da prestanu".

U avionima

Postoje određena pravila koja u avionima moraju da se poštuju, bez obzira na godine.

"Deca ne smeju da šutiraju sedište ispred sebe, ne smeju da smetaju osobi pored koje sede i ne smeju da budu glasna u avionu. To je u trenutku putovanja zajednički prostor", ističe psiholog.

S obzirom na to da dug let i odraslima može da bude dosadan, pa je razumljivo i da se deca unervoze zbog dugog sedenja, dr Markam savetuje da ponesete nešto čime će se deca zabavljati u avionu i da povremeno ustajete da prošetate.

Kada ih učite o strancima

To je malo nezgodno, jer ne želite da učite decu da se plaše svakog odraslog čoveka pored koje prođu. Zato dr Markam savetuje da im kažete da je većina odraslih ljudi ok, ali da nikada, nikada, nikada ne smeju da idu bilo gde sa nekim nepoznatim ili sa bilo kim odraslim pre nego što od roditelja traže dozvolu za to.

Kada smišlja plan sa prijateljem

Psiholog kaže da dete treba naučiti da nije u redu da prekrši dogovor sa nekim (da provedu vreme zajedno) samo zato što je u međuvremenu dobilo bolju ponudu. "To nije pristojno prema drugoj osobi", kaže ona.

Na primer, dr Markam kaže da, ako se dete dogovorilo sa drugaricom da se igraju posle škole, a u međuvremenu ga drugar pita da idu na sladoled, dete ne bi trebalo da pristane.

"U redu je da pita može li i drugarica da pođe sa njima, ali nije u redu da prekrši dogovor napravljen sa drugaricom samo zato što je dobilo ponudu koja mu se više dopada", kaže Markamova.

Zatvoreno za komentare.