Pica je jelo koje vole sve generacije. Nije ni čudo, kad znamo da se pica brzo i jednostavno pravi, brzo zasiti, može se napraviti na milion načina, a toliko je ukusna da malo ko ne može da odoli da ne uzme barem još jedno parče.
Foto: Shutterstock
Na pitanje ko se prvi setio da napravi ovo tako jednostavno, a ukusno jelo, jako je teško dati odgovor. Prve varijante raznih vrsta hlebnog i drugog testa, premazanog uljem i biljnim začinima, pa potom ispečenog, nalazimo još u doba antike i to na svim meridijanima.
Ipak, ono što danas smatramo picom nastalo je tek onda kada su pekari usavršili tajnu mešenja i otkrili pravi odnos brašna, vode i drugih sastojaka za savršeno testo.
Foto: Shutterstock
Za širu popularnost ovog jela zaslužni su pica majstori iz Napulja. Najčuvenije su svakako pizza margarita, koja je ime dobila po kraljici Margariti Savojskoj, kao i legendarna napolitana, koja je pre nekoliko godina ušla na Uneskovu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa.
Danas svaka država, svaki grad, svaka picerija, ali i svako domaćinstvo ima svoju verziju pice. Oko toga šta će se na nju staviti mogu se voditi kilometarske rasprave, ali oko jedne stvari su svi složni - tajna savršene pice je u testu.