Pitanje koje intrigira mnoge roditelje - evo sa koliko meseci bebe počinju da reaguju na svoje ime

Pitanje koje intrigira mnoge roditelje – evo sa koliko meseci bebe počinju da reaguju na svoje ime

Ako imate malu bebu, sigurno jedva čekate da ona počne da se odaziva na svoje ime. Ipak, potrebno je malo više vremena da prođe za takvu vrstu reakcije.

Foto: Shutterstock

Sa svakim mesecom, beba ima sve više reakcija na spoljne stimulanse. Međutim, koliko vremena je potrebno da bi beba počela da se odaziva kad je zovete po imenu?

Mnogi roditelji misle da će beba početi da reaguje na svoje ime već od četvrtog meseca života, ali to nije najtačnije.

Beba u tom periodu samo obraća pažnju na glasove, vaš ton, način na koji pričate. To je dobar znak jer pokazuje da dete ima dobar sluh, da ima kontrolu mišića i da stvara privrženost s drugim ljudima.

Bebe počinju da se odazivaju na svoje ime u rasponu od pet do devet meseci života. To je period koji predstavlja ključnu prekretnicu i pokazatelj je pravilnog razvoja bebe.

Beba počinje da shvata da ste vi i ona dva potpuno odvojena bića, na osnovu čega ona vežba svoju nezavisnost u tom smislu. Nežan ton glasa, topli izrazi lica i zvanje bebe po imenu pomoći će vašoj bebi da se poveže sama sa sobom, ali i s ljubavlju i sigurnošću koji zrače iz vas.

Šta ako beba ne reaguje na svoje ime?

Ako vaše dete do devetog meseca života ne počne da se odaziva na svoje ime, obratite pažnju na način na koji komunicira. U svakom slučaju, bilo bi dobro da se do tog perioda obratite pedijatru za savet.

– Iz govorne i jezičke perspektive, problemi s prepoznavanjem imena mogu biti znak receptivnih jezičkih problema, kao i kašnjenje u veštinama socijalne komunikacije – objasnila je doktorka Kejtlin Raz.

Zatvoreno za komentare.