Prednosti i mane kupovine polovnih auto delova

Prednosti i mane kupovine polovnih auto delova

Kada dođete u poziciju da kupujete auto delove, imate dve opcije: da kupite nov ili polovan deo za vaš automobil. Svaka od ovih opcija sa sobom nosi neke posledice, a mi ćemo ovde predstaviti prednosti i mane kupovine polovnih auto delova.

Foto: Shutterstock

Kupovina auto delova može brzo napraviti rupu u vašem budžetu. Postoje situacije u kojima je kupovina polovnog auto dela pametna odluka, naročito ako vam je hitno, a u prodavnici delova vam kažu da deo koji tražite neće skoro stići. 

Kupovina polovnih auto delova

Da li se isplati kupiti polovne auto delove? Da li rizikujete nizak kvalitet ako je deo korišćen ili ako vam zvuči previše jeftino u odnosu na nov?

Foto: Shutterstock

U nekim situacijama je neophodno da kupite polovan deo, kada vozite npr. fiću, čiji se delovi više ne proizvode ili kada možete da se uverite u ispravnost polovnog dela.

Prednosti polovnih auto delova

- Cena - kupovina polovnih auto delova vam može uštedeti dosta novca, jer imaju veliku cenovnu prednost u odnosu na nove delove. Nekada je cena polovnog auto dela i nekoliko puta jeftinija od novog, što vam može uštedeti trocifrene iznose evrića.

Međutim, to ne mora da bude slučaj. Veoma je važno da proverite ostale izvore polovnih delova pre nego što obavite kupovinu.

Foto: Pexels

- Dostupnost - ako imate automobil koji je star 15 - 20 godina, moćićete lakše da pronađete potreban deo, jer se dosta automobila ovog uzrasta nalazi na auto-otpadima.

Nedostaci polovnih auto delova

- Pouzdanost - sa polovnim auto delovima ne možete biti potpuno sigurni kada je pouzdanost u pitanju. Budući da je deo proveo izvesno vreme u radu, njegov životni vek je definitivno kraći u odnosu na nov deo.

Ako kupujute električne auto delove, većina proizvođača vam neće dati garanciju na ove delove, pa mogu da deluju jeftinije, ali džaba ako će se ubrzo pokvariti.

Foto: Shutterstock

Kada kupujete polovne delove veoma je bitno da dobro ispitate prodavce. Koliko je automobil prešao kilometara? U kakvom stanju je deo? Da li postoji garancija na korišćeni deo?

Da li radi i sl? Ovi najskuplji automobili sigurno neće koristiti polovne auto delove.

Takođe, kada kupujete polovne auto delove, nemojte kupovati delove koji se često troše. Na primer, nikada nemojte kupovati polovne pločice za kočnice ili metlice za brisače. Ovi delovi nisu skupi, i uglavnom bi se veoma brzo istrošili nakon što biste ih kupili.

Kupovina novih auto delova

Kada donosite odluku o kupovini novog ili polovnog dela, veoma je važno da uradite istraživanje! Saznajte prvo da li vam je zaista potreban nov auto deo ili možete da prođete i sa polovnim.

Foto: Pexels

Kao što smo rekli, polovne pločice za kočnice ne dolaze u obzir. Automobil je složena mašina, koja se sastoji iz mnogo različitih delova, pa ne možemo da ovde navedemo sve delove koje možete ili ne možete kupiti polovne.

Sa kupovinom novih delova dobijate garanciju da će deo funkcionisati ispravno u određenom vremenskom periodu. Na taj način kupujete mir i ne morate da brinete šta ćete uraditi ako vam se deo pokvari.

Prednosti kupovine novih auto delova

- Pouzdanost - velika prednost kupovine novih auto delova je pouzdanost. Budući da su delovi novi, možete da očekujete da će vam služiti u godinama koje dolaze.

Foto: Shutterstock

- Nove tehnologije - još jedna prednost kupovine novih auto delova je što će noviji deo u sebi imati implementirana najnovija tehnološka rešenja auto-industrije. To čak može dovesti i do poboljšanja performansi automobila.

Nedostaci kupovine novih auto delova

- Cena - ono što je prednost kod polovnih auto delova, predstavlja nedostatak kod novih. Cena koju plaćate za nove delove je viša od polovnih.

Foto: Pexels

-Dostupnost - pronalaženje novih auto delova može biti nemoguća misija ako imate stariji automobil, koji nije naročito popularan.

Delovi često prestaju da se proizvode, pa možda nećete moći da pronađete savršenu zamenu kada tražite nov auto deo za stari automobil.

Polovni auto delovi nisu uvek najbolja opcija, ali u dosta slučajeva predstavljaju odlično rešenje. Polovne auto delove možete kupovati iz više izvora, bilo preko interneta ili na auto-otpadima.

Zatvoreno za komentare.