5 situacija u kojima ne treba da pomažete drugima

5 situacija u kojima ne treba da pomažete drugima

Lepo je pomaganje drugima, ali postoje situacije u kojima to ne bi trebalo raditi, bez obzira koliko se zbog toga loše osećali. Ponekad je bolje ne mešati se u neke stvari, a razlozi su razumni.

Foto: Shutterstock

Pet situacija u kojima ne bi trebali da pomažete drugima:

1. Kad od njih očekujete nešto zauzvrat

Pravi smisao pomaganja je u tome da se to napravi od srca, nesebično i bez ikakvih očekivanja, a ne da nam zbog naše pomoći neko nešto duguje ili od njih očekujemo povlastice.

Ako nekome niste spremni da pomognete bez ikakvih očekivanja, ne pomažite. Umesto toga sedite i razmislite o sebi, pravom smislu pomaganja drugima.

2. Kada čovek ne želi vašu pomoć

Teško je gledati kako se neko muči, a naša pomoć bi problem rešila u sekundi. No, ako neko odbija vašu pomoć, nemojte biti uporni u tome jer možete pomoći samo onima koji pomoć traže i žele, sve ostalo nema nikakvog smisla.

Takođe, suzdržite se od nametanja pomoći oko nečega što vi ne odobravate, a ta osoba ne vidi problem, jer će to samo isisati energiju i vama i njemu, a na kraju ništa dobro iz svega neće proizaći.

Foto: Shutterstock

3. Kada time ugrožavate sebe ili porodicu

Postoje tzv. prijatelji koji vam se javljaju samo kada nešto trebaju od vas. Ukoliko bi zbog te pomoći trpeo vaš privatni ili poslovni život, jednostavno recite 'ne', i nemojte se zbog toga osećati loše.

Sasvim je u redu ponekad sebe staviti na prvo mesto jer nema ništa plemenito u stavljanju tuđih potreba ispred svojih kada se radi o ljudima koji samo gledaju kako da vas iskoriste, a pri tome nemaju obzira na vas i vašu porodicu.

4. Kada neko ne zaslužuje vašu pomoć

Svatko se barem jednom u životu susreo sa prijateljima ili poznanicima koji ispipavaju granice, odnosno, na primer, bez srama će vam se nenajavljeni pojaviti na vratima, biti bezobrazni i stalno tražiti nešto od vas.

Pomoć ne zaslužuju ni ljudi koji su u problemu, a zapravo ne žele da promene situaciju u kojoj se nalaze (ili nikada ništa ne preduzimaju), već se sve svodi na kukanje i jaukanje.

Foto: Shutterstock

5. Ako niste stručni za pružanje pomoći

Lepo je biti uz nekoga kada je u nevolji i pružiti mu podršku, ali nemojte pomagati ako niste dobar poznavalac određenog područja. Znači, recimo, nemojte davati medicinske savete ako niste stručnjak ili sigurni sto posto da znate šta pričate. Umesto toga usmerite prijatelja da potraži stručnu pomoć, prenosi consciousreminder.com.