Francuski kuvari imaju poseban način pripreme krompir pirea. I kažu da su oni jedini u pravu.
Photo: Pixabay
Dve stvari kod pripreme su veoma važne.
1. Da bismo dobili savršen pire, koji se ne stegne i ne učvrsne nakon nekoliko minuta, potrebno je da očišćen i opran krompir kuvamo u šerpi u kojoj smo prethodno rastopili puter.
Photo: Pixabay
2. Takođe, preporuka francuskih kuvara je da krompir ne kuvate samo u vodi, već dodajte i pavlaku za kuvanje. Tako će krajnji ishod biti kremastiji i penastiji pire, punijeg ukusa.
Potrebno je:
- 250 ml pavlake za kuvanje
- 1 kg krompira
- 3 kašičice maslinovog ulja
- 3 kašičice putera
- so
- voda
Photo: Pixabay
Priprema:
U šerpu nalijte pavlaku za kuvanje i vodu, a potom dodajte očišćeni, oprani i iseckani krompir, 3 kašičice maslinovog ulja, 3 kašičice putera, so i začine po želji. Poklopite lonac i ostavite da lagano krčka 20 minuta.
Procedite krompire, ali sačuvajte tečnost u kojoj se krompir kuvao. Zatim, ispasirajte krompir i prelijte sa nekoliko kapi te tečnosti, da ne bude mnogo redak.
Photo: Pixabay
Umesto pavlake, krompir možete da kuvate u mleku i puteru, a priprema je laka. Evo kako to izgleda na francuski savremen način.