Crni luk je jedan od ključnih sastojaka mnogih jela – ali, kao što i sami znate, kad ga seckate, suze vam oči. Zašto nam suze oči kad seckamo crni luk i šta možemo uraditi da to izbegnemo?
Foto: Shutterstock
Nema ništa bolje od cvrčanja luka i mirisa koji se širi po kuhinji kada ga bacite na usijani tiganj. Mnogi od nas koriste luk gotovo svakodnevno i naučili smo da prihvatimo činjenicu da nas tokom seckanja peku oči, crvene se i suze.
Razlog zašto dolazi do suza je taj što se tokom seckanja luka oslobađa jedinjenje koje se potom širi vazduhom, a kada dođe u kontakt sa našim očima, u kombinaciji sa suzama stvara sumpornu kiselinu, koja izaziva to da nas oči peku. Peckanje dovodi do proizvodnje veće količine suza, jer oči pokušavaju da se oslobode ovog osećaja.
Jedna žena je na svom TikTok-u podelila metodu sečenja luka za svega nekoliko sekundi, koju je jedan korisnik nazvao „genijalnom“.
Ali možda se pitate da li postoje pristupi seckanju koji vam pored ubrzavanja pomažu i da izbegnete plakanje.
@lyndseymjames Diced onion hack! #hack #fyp ♬ original sound - Lyndseyj
Srećom, postoji nekoliko trikova, a ovde ih možete pronaći sve na jednom mestu:
Pre nego što počnete da seckate crni luk, zapalite sveću. Ideja koja stoji iza ovog pristupa je ta da će plamen pomoći tako što će sagoreti neka od štetnih jedinjenja u vazduhu, prenosi The Sun.
Jedna baka sa TikTok-a podelila je trik za seckanje luka za koji kaže da će sprečiti suze.
@brunchwithbabs Show those onions whose boss 👏🏻 #foodhacks #thanksgiving #thanksgivingprep #learnontiktok #tiktokpartner ♬ original sound - Babs aka Nonna
U video snimku je objasnila: „Potreban vam je zaista dobar i oštar nož. Premažite ga maslinovim uljem, a zatim iseckajte luk. Videćete da nema suza.”
Još jedan pristup uključuje to da pre seckanja potopite luk u vodu. Naravno, pre svega bi trebalo da mu uklonite zaštitnu ljusku, ali nemojte ga seckati. Voda će iz njega izvući jedinjenja koja su odgovorna za suze, pa ćete moći da ga usitnite bez problema.
Možda ćete se osećati pomalo smešno dok ovo radite, ali ova metoda zaista radi. Stavite kašiku u usta dok sečete i trebalo bi da vam pomogne u smanjenju peckanja. Deluje jer se hemikalije vezuju za metalnu dršku kašike pre nego što dođu do vaših očiju.
Neki ljudi predlažu da stavite malo hleba u usta, tako da deo viri. Ovo bi trebalo da uhvati neke od hemikalija pre nego što dođu do vaših očiju. Samo pazite da se ne zasitite hlebom i sačuvajte apetit za ono što kuvate. Pored toga, mnogi predlažu žvakanje žvake tokom seckanja.
Ljudi koji nose kontaktna prijavili su da im oči manje suze tokom seckanja luka. Kontaktna sočiva pokrivaju rožnjaču, što znači da praktično blokiraju sva isparavanja i onemogućavaju im da iritiraju oči.Zato ne zaboravite da zamenite naočare za sočiva pre nego što napravite prvi rez.
Tačna hemikalija koja čini da naše oči toliko peku kada seckamo luk je Sin-Propantial-S-oksid.
Ovo jedinjenje sumpora se širi prema vašim očima gde zatim formira sumpornu kiselinu. Sumporna kiselina tada izaziva taj iritantni osećaj pečenja i posledično i suze.