Nekad smo u žurbi, nekad smo samo pogrešno naučili, ali još uvek nije kasno da se rešimo loših navika.
Da li ste vešt kuvar ili više ona osoba koja krivi šporet kada stvari krenu naopako?
Ako priznajete da ste u ovoj drugoj grupi, treba da znate da niste sami.
Uvrežene navike, brzina, pa čak i neki mitovi u koje smo verovali kada je u pitanju pripremanje hrane, učini da vaša jela nisu tako ukusna koliko ste očekivali.
Iako je ponekad kulinarske navike teško promeniti, vi ipak pogledajte listu najčešćih grešaka koje ljudi prave prilikom kuvanja.
Veoma je uobičajeno videti ljude kako vade komad mesa iz zamrzivača i stavljaju ga na vatru, u rernu ili na roštilj.
Ovo je velika greška, jer će meso, iako može izgledati da je pečeno spolja, iznutra biti sirovo. Meso je poželjno izvaditi iz zamrzivača veče pre nego što želite da ga pripremate.
Možete ga staviti u frižider do 24 sata pre kuvanja, tako da ima dovoljno vremena da se odmrzne.
Foto: Shutterstock
Greše oni koji misle da skraćuju sebi posao koristeći samo jedan nož za pripremu bilo kakvog jela. Korišćenje pravog noža za svaku namirnicu čini ceo proces lakšim i bržim.
Za rezanje mesa odlučite se za veliki nož; za povrće, voće, pa čak i otkoštavanje živine, odlučite se za mali nož; za rezanje hleba idealan je nazubljen nož.
Pored toga što meso začinimo čim ga izvadimo iz frižidera, još jedna vrlo česta greška je da ga sečemo čim se završi pečenje.
Preporučuje se da ga ostavite da odstoji nekoliko minuta nakon što ga izvadite iz rerne ili vatre, jer toplota u unutrašnjosti mesa pomaže da se kuvanje završi i garantuje da će biti sočno.
Još jedna uobičajena greška je stavljanje hrane u šerpu ili tiganj dok su još hladni, zbog čega će hrana upiti više masti. Idealno je uvek prvo zagrejati pribor, staviti ulje i, dok se zagreva, dodati sastojke.
Foto: Shutterstock
Nema ništa loše u tome da probate hranu dok kuvate, sve dok postoje idealni higijenski uslovi. Važno je da proverite da li je preliv dobar, ili da li je meso, testenina ili šta god da spremate na dobrog ukusa i teksture. Ovo vam omogućava da izbegnete greške i daje vam vremena da ispravite i popravite svoj recept.
Ovo je mit koji treba odmah razbiti. Dodavanje ulja u vodu za testenine ne samo da ne sprečava da se testo lepi za posudu u kojoj se sprema, već može i da "oteža" testeninu, što kasnije sprečava prianjanje sosa.