Kako dolazak bebe utiče na prijateljstvo

Kako dolazak bebe utiče na prijateljstvo

Kad dobijete dete, sve se promeni skoro preko noći. To je vreme kad vam je potrebna podrška, od članova porodice, kolega, i verovatno najvažnije - od prijatelja.

 Foto: Shutterstock

Ali, zabrinjavajući rezultati ankete koja je sprovedena u Velikoj Britaniji povodom Dana očeva, pokazuju da u velikom broju slučajeva muškarci prekidaju prijateljstva sa onim iz društva ko je dobio bebu.

Ovo možda nije neočekivano, naročito ako ste vi prvi u vašem krugu prijatelja postali roditelji.

Ono što može da vam pomogne da se osećate manje "izopšteno" je da se okrenete poznanicima koji imaju decu, umesto da se pravite da ste hrabri i da sve držite pod kontrolom. U prvim nedeljama po rođenju bebe, svima je potrebna podrška. To je predivno iskustvo, ali ume da bude zastrašujuće u nekim trenucima, naročito dok se ne uhodate i ne naviknete na činjenicu da vas je sad troje.

Lakše ćete se nositi sa stresom ako imate svoje brige sa kim da podelite. I nemojte se ljutiti na ortake koji su "isparili" iz vašeg života kad ste dobili dete. To je prirodno. Ako ste bili pravi prijatelji, vratiće se, čim vi pohvatate konce i postanete onaj stari. Dajte im koju nedelju da se snađu. I što je još važnije, dajte sebi koju nedelju. Da se snađete.