Prijedorčanin putuje u Ameriku - i to Jugom!

Prijedorčanin putuje u Ameriku – i to Jugom!

Danilo Milovanović (27), nastanjen u Ljubljani, sa trojicom drugova iz Slovenije, putovaće ni manje ni više, nego u Njujork. Ovaj Prijedorčanin putuje u Ameriku sa Jugom, gde će ovaj četvorotočkaš, star 29 godina, prodati na aukciji.

Foto: Shutterstock

Polazna tačka im je Kragujevac, gde je 1977. počela proizvodnja simbola bivše Jugoslavije, odakle su prekjuče startovali prema Engleskoj, gde će peti, limeni akter ove avanture, biti ukrcan na trajekt, na prekookeansko putešestvije do srca SAD.

U Velikoj jabuci čekaće ga Milovanović i Neža Knez (29), Toni Poljanec (40) i Luka Erdani (27), inače umetnici, koji će avionom otputovati do Njujorka, gde će se od svog ljubimca na četiri točka oprostiti na aukciji zakazanoj idućeg meseca.

Kolege i drugovi, koji su se upoznali kroz umetničku ljubljansku scenu, ne kriju uzbuđenje na startu realizacije svog i te kako originalnog i atraktivnog projekta.

"Nije nam cilj ovo naše putovanje, dugo oko 3.500 km, predstaviti kao spektakl, iako tako zvuči, već nam je plan da u svakom gradu gde se zaustavimo srećemo ljude koji su na bilo koji način povezani sa jugom. Neki od njih su umetnici, koji su kroz svoj rad istraživali jugo kao identitet prošlog vremena, drugi su teoretičari, treći su bivši radnici fabrike u kojoj je jugo proizvođen, a četvrti su, opet, vlasnici ovog automobila", ističe Milovanović za "Nezavisne novine".

Ovaj mladi Prijedorčanin, rođen u Banjaluci, napominje da je zamisao njegovih kolega i njega da ovaj projekat rezultira i sakupljanjem priča, činjenica i anegdota u vezi sa legendarnim automobilom.

"Cilj nam je doći u Englesku, odakle auto šaljemo trajektom u Njujork, gde ćemo ga prodati na aukciji, koja će biti organizovana u jednoj umetničkoj galeriji. Dakle, jugo predstavljamo kao nosioca umetničkog projekta. Time želimo da oživimo priču koja se odnosi na izvoz juga u Ameriku i njegovu prodaju tamo", rekao je Milovanović, inače slikar, koji iza sebe ima niz uspešnih izložbi.

 
 
 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели Y? Project (@goyugoproject) дана

Nakon što je ova originalna ideja četvorice drugova dobila finansijsku podršku, odlučili su da kupe automobil koji će ih poslužiti, pa su pronašli čoveka u Celju koji je radio u fabrici "Crvena zastava", na proizvodnji vozila za slovenačko tržište.

"On je bio vlasnik auta koji je odlično očuvan i ima sve originalne delove. U pitanju je jugo koral 55, proizveden 1990. godine. U momentu kada smo ga kupili na satu je imao pređenih svega oko 60.000 km", napominje Milovanović, te dodaje da je vozilo prepisano na Luku Erdanija, koji tokom ovog putovanja ima funkciju vozača i, ukoliko slučajno zatreba - mehaničara.

Nakon Srbije, iz koje su prekjuče krenuli, Danilo, Neža, Toni i Luka u "jugiću" će prokrstariti drumovima kroz Hrvatsku, Sloveniju, Austriju, Nemačku, Francusku, Belgiju i tako stići do Engleske.

"U Englesku bi trebalo da stignemo do 25. oktobra, pošto već imamo ugovoren trajekt", ističe Milovanović.

Njihov projekat, nazvan 'Y?', opisuju kao umetničko istraživanje koje ima za cilj da reciklira činjenice i mitove koji se odnose na jugo, a koji je u SAD, na početku plasmana na američko tržište, bio prodajni hit, ali je ubrzo postao predmet ismejavanja i sinonim za loš kvalitet. Projekat 'Y?' je, ističu akteri ovog podviga, više od putovanja - krunisaće ga i dokumentarnim filmom, u koji će turbulentnu prošlost juga upakovati u modernu priču.

Ostavi komentar