Pripremite lukovinu na vreme – ovo je stara srpska metoda za prelepo prirodno ukrašavanje jaja

Pripremite lukovinu na vreme – ovo je stara srpska metoda za prelepo prirodno ukrašavanje jaja

Vratite se tradiciji i jaja ovog Uskrsa ofarbajte u lukovini.


Foto: Shutterstock


Svake godine pred Uskrs pojavi se neki nov način za farbanje i dekorisanje jaja. A postoji jedan načiin za ukrašavanje jaja koji je i najstariji i najzdraviji, zbog čega ga je retko koja kuća napustila i zanemarila otkako se farbaju jaja kod nas.




Budući da se približava najradosniji hrišćanski praznik, vreme je da zauzmete niski start i da osmislite kako ćete ofarbati jaja.


Ako to već ne činite, predlažemo da ih ofarbate upravo u u lukovini.


Sve što treba da uradite jeste da sakupljate spoljne listove crnog luka i da ih zajedno sa jajima stavite u vodu za kuvanje.



Zahvaljujući boji koju pušta luk, jaja će poprimiti predivnu terakotacrvenu nijansu.


Ako volite detalje, onda treba u bašti da uberete neke travke, koji list deteline ili bilo koje ukrasne trave, te ih pažljivo položite na jaja, a potom obmotate najlon-čarapom. Na taj način ćete dobiti predivne šare.


Foto: Shutterstock


Šta vam je sve potrebno



1. jaja


2. lukovina



3. najlon čarape


4. listovi i cvetići


5. 1 kašičica soli


6. 2 kašike sirćeta


Ovaj tradicionalni način bojenja jaja za Usrks vratiće vam uspomene na srećno detinjstvo, a sigurno ćete se prisetiti kako je to vaša baka radila za veliki praznik.


Oživećete uspomene i svojoj deci pokazati kako su svi nekad uživali u ovom kreativnom procesu.


Priprema ide ovako:


Jaja obrišite vlažnom krpom, zalepite list ili cvet. Stavite u čarapu i vežite.



Lukovinu isecite na sitne delove, pa mokro jaje uvaljajte u to i stavite u čarapu i čvrsto vežite. U šerpu stavite red lukovine, pa poređajte jaja i preko lukovinu. Dodajte so i sirće, pa sipajte hladnu vodu.



Kuvajte, pa kad provri smanjite vatru i kuvajte još 15 minuta. Nakon toga izvadite jaja i ostavite još minut, dva, pa izvadite iz čarape.


Svako jaje premažite uljem.


Затворено за коментаре.