Pripremite lukovinu na vreme - ovo je stara srpska metoda za prelepo prirodno ukrašavanje jaja

Pripremite lukovinu na vreme – ovo je stara srpska metoda za prelepo prirodno ukrašavanje jaja

Vratite se tradiciji i jaja ovog Uskrsa ofarbajte u lukovini.

Foto: Shutterstock

Svake godine pred Uskrs pojavi se neki nov način za farbanje i dekorisanje jaja. A postoji jedan načiin za ukrašavanje jaja koji je i najstariji i najzdraviji, zbog čega ga je retko koja kuća napustila i zanemarila otkako se farbaju jaja kod nas.

Budući da se približava najradosniji hrišćanski praznik, vreme je da zauzmete niski start i da osmislite kako ćete ofarbati jaja.

Ako to već ne činite, predlažemo da ih ofarbate upravo u u lukovini.

Sve što treba da uradite jeste da sakupljate spoljne listove crnog luka i da ih zajedno sa jajima stavite u vodu za kuvanje.

Zahvaljujući boji koju pušta luk, jaja će poprimiti predivnu terakotacrvenu nijansu.

Ako volite detalje, onda treba u bašti da uberete neke travke, koji list deteline ili bilo koje ukrasne trave, te ih pažljivo položite na jaja, a potom obmotate najlon-čarapom. Na taj način ćete dobiti predivne šare.

Foto: Shutterstock

Šta vam je sve potrebno

1. jaja

2. lukovina

3. najlon čarape

4. listovi i cvetići

5. 1 kašičica soli

6. 2 kašike sirćeta

Ovaj tradicionalni način bojenja jaja za Usrks vratiće vam uspomene na srećno detinjstvo, a sigurno ćete se prisetiti kako je to vaša baka radila za veliki praznik.

Oživećete uspomene i svojoj deci pokazati kako su svi nekad uživali u ovom kreativnom procesu.

Priprema ide ovako:

Jaja obrišite vlažnom krpom, zalepite list ili cvet. Stavite u čarapu i vežite.

Lukovinu isecite na sitne delove, pa mokro jaje uvaljajte u to i stavite u čarapu i čvrsto vežite. U šerpu stavite red lukovine, pa poređajte jaja i preko lukovinu. Dodajte so i sirće, pa sipajte hladnu vodu.

Kuvajte, pa kad provri smanjite vatru i kuvajte još 15 minuta. Nakon toga izvadite jaja i ostavite još minut, dva, pa izvadite iz čarape.

Svako jaje premažite uljem.

Zatvoreno za komentare.