Vratite se tradiciji i jaja ovog Uskrsa ofarbajte u lukovini.
Svake godine pred Uskrs pojavi se neki nov način za farbanje i dekorisanje jaja. A postoji jedan načiin za ukrašavanje jaja koji je i najstariji i najzdraviji, zbog čega ga je retko koja kuća napustila i zanemarila otkako se farbaju jaja kod nas.
Budući da se približava najradosniji hrišćanski praznik, vreme je da zauzmete niski start i da osmislite kako ćete ofarbati jaja.
Ako to već ne činite, predlažemo da ih ofarbate upravo u u lukovini.
Sve što treba da uradite jeste da sakupljate spoljne listove crnog luka i da ih zajedno sa jajima stavite u vodu za kuvanje.
Zahvaljujući boji koju pušta luk, jaja će poprimiti predivnu terakotacrvenu nijansu.
Ako volite detalje, onda treba u bašti da uberete neke travke, koji list deteline ili bilo koje ukrasne trave, te ih pažljivo položite na jaja, a potom obmotate najlon-čarapom. Na taj način ćete dobiti predivne šare.
Foto: Shutterstock
1. jaja
2. lukovina
3. najlon čarape
4. listovi i cvetići
5. 1 kašičica soli
6. 2 kašike sirćeta
Ovaj tradicionalni način bojenja jaja za Usrks vratiće vam uspomene na srećno detinjstvo, a sigurno ćete se prisetiti kako je to vaša baka radila za veliki praznik.
Oživećete uspomene i svojoj deci pokazati kako su svi nekad uživali u ovom kreativnom procesu.
Jaja obrišite vlažnom krpom, zalepite list ili cvet. Stavite u čarapu i vežite.
Lukovinu isecite na sitne delove, pa mokro jaje uvaljajte u to i stavite u čarapu i čvrsto vežite. U šerpu stavite red lukovine, pa poređajte jaja i preko lukovinu. Dodajte so i sirće, pa sipajte hladnu vodu.
Kuvajte, pa kad provri smanjite vatru i kuvajte još 15 minuta. Nakon toga izvadite jaja i ostavite još minut, dva, pa izvadite iz čarape.
Svako jaje premažite uljem.