Pronalazak iz Beograda je hit u svetskim medijima - da li ste čuli za "tečno drvo"?

Pronalazak iz Beograda je hit u svetskim medijima – da li ste čuli za „tečno drvo“?

Već nekoliko dana društvenim mrežama širom sveta se deli fotografija čudnog bazena sa zelenom tečnošću iz Beograda koji se najavljuje kao velika inovacija u svetu ekologije i zaštite životne sredine. Da li ste čuli za "tečno drvo"?

U izuzetnoj novoj inovaciji, srpski naučnici razvili su ono što nazivaju „tečno drvo“ iliti “liquid trees“.

Ovaj pronalazak, koji koristi nanotehnologiju za stvaranje tečne supstance koja imitira svojstva drveta, i ima potencijal da napravi revoluciju u širokom spektru industrija, od građevinarstva do proizvodnje energije.

Ovaj bioreaktor je postavljen ispred Opštine Stari grad u Makedonskoj ulici u Beogradu. Tečno drvo, predstavlja novo biotehnološko rešenje za prečišćavanje vazduha i smanjenje emisije ugljen-dioksida (CO2) u urbanim područjima, gde su koncentracije najveće.

Tim istraživača sa Univerziteta u Beogradu stvorio je tečno drveće korišćenjem celuloznih nanovlakna. To su neverovatno mala vlakna koja se nalaze u zidovima biljnih ćelija.

Preradom tih vlakana u tečni oblik, naučnici su uspeli da stvore supstancu koja ima mnoga svojstva kao prirodno drvo, uključujući visoku čvrstinu ali i žilavost.

Jedna od ključnih prednosti tečnih stabala je ta što se mogu oblikovati u bilo koji oblik ili veličinu, što ih čini veoma raznovrsnim i prilagodljivim za raznu upotrebu.

Takođe se mogu napraviti od različitih biljnih izvora, uključujući otpadne materijale iz šumarske i poljoprivredne industrije, što ih čini visoko održivom i ekološki prihvatljivom alternativom tradicionalnim materijalima.

Još jedna potencijalna primena za tečno drveće je u energetskom sektoru. Nanovlakna koja se koriste za stvaranje tečnih stabala su visoko provodljiva, što znači da se mogu koristiti za stvaranje baterija visokih performansi i drugih uređaja za skladištenje energije.

Tečno drveće bi se takođe moglo koristiti za stvaranje visoko efikasnih solarnih panela i drugih tehnologija obnovljive energije.

Sve u svemu, pronalazak tečnog drveća predstavlja veliki napredak u oblasti nanotehnologije i ima potencijal da transformiše širok spektar industrija.

Kako srpski naučnici nastavljaju da usavršavaju i razvijaju ovu tehnologiju, biće uzbudljivo videti koje druge inovativne aplikacije otkriju, piše City Magazine.

 

Zatvoreno za komentare.