Razgovor za posao: Svi će vam tražiti da kažete nešto o sebi - Ovo je jedini pravi odgovor!

Razgovor za posao: Svi će vam tražiti da kažete nešto o sebi – Ovo je jedini pravi odgovor!

Ovo je pitanje koje će vam skoro sigurno postaviti na razgovoru za posao. Iako se mnogi zbune, raspričaju raportirajući ili potpuno upletu u svoje reči tokom ovog odgovora, vi na njega treba da gledate kao na dobru šansu da neko shvati zašto vi želite taj posao.

 Foto: Pexels

Sajt The Muse navodi da nema razloga za brigu jer postoji veoma laka formula kojom se rešava ovo pitanje i dolazi do odgovora.

Kako je navedeno odgovor ne treba da bude vaša opširna životna priča. Takođe, on ne treba da bude tačka, po tačka vašeg CV-ja. Ovo je odlična prilika da HR menadžeru objasnite zašto ste vi odlična osoba za taj posao.

 Foto: Shutterstock

To ćete najbolje uraditi uz pomoć formule "Sadašnjost-Prošlost-Budućnost". Počinjete sa sadašnjim vremenom gde objašnjavate gde ste vi sada. Onda se nakratko okrenete u prošlost, na iskustvo koje imate i veštine koje ste stekli na prethodnim pozicijama. Na kraju usredsredite se na budućnost, odnosno zašto ste uzbuđeni po pitanju mogućnosti da aplicirate za taj posao.

Naveden je sledeći primer:

 Foto: Pixabay

"Trenutno radim u kompaniji Smit u kojoj sam na poziciji izvršnog akaunta i vodim najbitnije klijente te kompanije. Pre toga sam radio u agenciji u kojoj sam vodio tri internacionalna kozmetička brenda. Iako sam veoma zadovoljan tim poslom dopada mi se mogućnost da postignem više i istražujem druge kompanije koje se bave kozmetikom, stoga sam veoma uzbuđen po pitanju prilike da se prijavim za poziciju u vašoj kompaniji."

Skoncentrišite se na iskustva i veštine koje su najrelevantnije za menadžera pred vama, kompaniju i posao za koji aplicirate. Takođe, nemojte se ustručavati od toga da se malo opustite. Ispričajte neku priču ili anegdotu. Ljudi koji pričaju sa vama već imaju vaš CV i rezime, tako da zapravo žele da saznaju nešto više o vama.

Zatvoreno za komentare.