Recept dana: Bečka štrudla sa jabukama

Recept dana: Bečka štrudla sa jabukama

Ako ste bili u Austriji i probali originalnu, jasno vam je da ne postoji bolja od nje. Bečka štrudla sa jabukama popularna je tokom cele godine, ali, nekako najbolje prija tokom hladnijih dana. Donosimo vam odličan recept koji, zaista, nije komplikovan. Sigurni smo da ćete uživati. Prijatno!

Foto: Shutterstock

Sastojci (za dve štrudle)

- 10 tankog gotovog filo testa (ili 6 debljih)

- 3-4 tanko narezane kisele jabuke

- pola šolje grožđica

- pola šolje seckanih oraha ili badema

- pola čajne kašike cimeta

- narendana limunova korica (po želji)

- pola čajne kašike vanila ekstrakta

- dve kašike istopljenog putera

- pola šolje prezle/krušnih mrvica

- dve kašike putera

- 2 kašike putera za premazivanje testa

- kašika do dve džema od kajsija

- šećer u prahu za posipanje.

Priprema

Grožđice potopiti u toplu vodu da stoje jedan do dva sata. U većoj posudi pomešati tanko narezane jabuke, grožđice, seckane orahe/bademe, cimet, limunovu koricu, šećer, ekstrakt vanile i istopljeni puter.

U manjoj šerpi rastopiti dve kašike putera i dodati mu prezlu. Mešati na srednjoj vatri dok malo ne potamni. Džem od kajsija malo zagrejati da se može fino razmazati.

Testo premazivati rastopljenim puterom i slagati jednu na drugu. Poslednju koru premazati polovinom džema od kajsija, posuti polovinom mešavine prezle i putera pa na to staviti pola fila od jabuka, grožđica i oraha. Zamotati kao rolat.

Napomena: Za svaku štrudlu je potrebno pet tankih kora ili tri deblje!

Peći u zagrejanoj rerni na 180°C 35- 40 minuta.

Zatvoreno za komentare.